Misiunea Mars One, un eşec din start?

Misiunea prin care o companie privată olandeză vrea să trimită primii oameni pe planeta Marte riscă să fie un eşec. Iată ce avertizează cinci studenţi la aeronautică de la prestigiosul Institut Tehnic din Massachusetts. Astfel, curajoşii pregătiţi să se îmbarce pentru un drum dus spre planeta roşie vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie.

Experţii au ajuns la această concluzie, după ce au analizat datele ştiinţifice legate de acest proiect.

Primul pasager "va muri după circa 68 de zile de misiune, prin asfixiere", se arată în raportul ce analizează cu grafice şi formule matematice resursele de oxigen, hrană şi tehnologii de care va beneficia această misiune.

Autorii studiului spun că plantele care trebuie să hrănească membrii misiunii vor produce prea mult oxigen şi că nu a fost dezvoltată încă o tehnologie care să echilibreze atmosfera.

Mai mult decât atât, voluntarii vor trebui să înlocuiască echipamentele care se strică, în cadrul unei misiuni care va costa "în cel mai optimist scenariu" circa 4,5 miliarde de dolari, sumă care va creşte odată cu trimiterea altor echipaje în spaţiu.

Compania Mars One a reacţionat imediat. Oficialii firmei olandeze au respins cifrele din raport şi au susţinut că studiul a folosit date incomplete.

Ei au admis totuşi că trimiterea la timp a pieselor de schimb care să le înlocuiască pe cele ieşite din funcţiune reprezintă o problemă.

Mars One este un proiect lansat de cofondatorul şi preşedintele companiei, olandezul Bas Lansdorp. Misiunea îşi propune să trimită în 2024 prima echipă de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără întoarcere. Călătoria ar urma să dureze şapte luni.

Interesul pentru participarea la acest proiect este enorm: peste 200 de mii de persoane din 140 de ţări s-au înscris ca voluntari, în ciuda scepticismului afişat de mulţi experţi.

Şi pentru ca misiunea să beneficieze de o mediatizare pe măsură, va fi făcut şi un reality-show despre procesul de selecţie şi instruire a voluntarilor.