35 de mii de morse eşuate pe o plajă din cauza încălzirii climatice

morse_esuate.jpg

Morse esuate pe o plajà din Alaska

Nou semnal de alarmă pentru încălzirea climatică. 35 de mii de morse au eşuat pe o plajă din Alaska în lipsa unor banchize de gheaţă destul de mari. Institutul american de geofizică, cel care a alertat lumea, spune că acest lucru se datorează încălzirii climei. 

Uriaşul grup de animale marine a fost fotografiat de Agenţia americană oceanografică şi atmosferică în nord-vestul Alaskăi. In doar 3-4 zile de la 1500 de capete, turma de morse a atins câteva zeci de mii de exemplare, un record de migraţie. Estimarea este una vizuală, cifre mai exacte vor fi date cu timpul. Ce se vede însă pe imagini este impresionant, uriaşa pată maronie pe plajă seamănă mai degrabă a poluare marinà, a pată de petrol, decât a grup de animale eşuate.

Specialiştii au remarcat în aceaşi zonă şi mai mulţi urşi bruni în schimb balenele gri, prezente acolo în anii ‘90, au dispărut. « Tot atâtea semne ale schimbării mediului arctic, o consecinţă directă a încălzirii climatice şi a diminuării stratului de gheaţă în oceanul Artic la sfârşitul verii » spune un cercetător american. Adunarea masivă de morse s-a remarcat pentru prima dată în 2007 acolo şi apoi în 2009, 2011 şi 2012. Niciodată însă numărul animalelor nu a fost atât de mare ca acum.

De obicei animalele trăiesc pe banchiză. In mod tradiţional, morsele de acolo îşi petrec iarna în marea Bering iar femelele nasc pe banchiză şi folosesc apoi gheaţa ca pe o platformă de pe care pleacă la pescuit în apele puţin adânci din regiune. Spre deosebire de focă, morsa nu poate înota prea mult şi are nevoie de gheaţă ca să se odihnească din când în când. Odată cu topirea prea mare a gheţii, morsele s-au regăsit vrând-nevrând deci în apă prea mare ca să se poată hrăni. Iată cum se explică faptul că au găsit refugiu pe plajă, loc de unde pot pleca la pescuit mai uşor, cu mai puţin efort.

Pentru moment experţii nu pot spune dacă această schimbare de comportament a morselor va aveau sau nu un impact şi asupra mortalităţii acestor animale. Se ştie însă că bebeluşii de morsă sunt mai fragili pe pământ decât pe gheaţă şi la fel, e demonstrat faptul că animalele mari pierd mai multă energie căutând de mâncare pe pământ decât când sunt instalate pe gheaţă. Ca să nu provoace mişcàri de masă care la rândul lor ar putea provoca panică şi îmbulzeli ce se pot solda cu zeci de animale moarte, guvernul american a cerut avioanelor şi elicopterelor să nu survoleze zona la altitudine prea joasă.

O altă certitudine, legată de gheaţă de această dată : între sfârşitul anilor 70 când au început primele observaţii prin satelit, şi astăzi, suprafaţa medie minimă a banchizei a diminuat în mod drastic ca să atingă în aceste zile doar circa 5 milioane de kilometrii pătraţi. Gheaţa care rămâne o ia tot mai în sus, mai spre nord, în oceanul Artic, unde apa e tot mai adâncă şi deci mai puţin propice morselor.

35 de mii de morse eşuate pe o plajă din cauza încălizrii climatice