Stephen Hawking face din nou valuri: Dumnezeu nu există!

stephen_hawking_face_din_nou_valuri_dumnezeu_nu_exista.jpg

Stephen Hawking: Sunt ateu. Dumnezeu nu există!

Cel mai celebru astrofizician din lume confirmă că este ateu. Britanicul Stephen Hawking declară că ştiinţa oferă "o explicaţie mult mai convingătoare" pentru originea Universului şi precizează că miracolele religioase "nu sunt compatibile" cu faptele dovedite ştiinţific.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, a făcut noile declaraţii într-un clip video, publicat pe site-ul cotidianului spaniol El Mundo.

"Înainte de a înţelege ştiinţa, era normal să crezi că Dumnezeu a creat Universul, dar acum ştiinţa oferă o explicaţie mult mai convingătoare", spune astrofizicianul britanic.

"Ce am vrut să spun prin expresia «Să cunoaştem mintea lui Dumnezeu» este că am şti tot ce ar şti Dumnezeu, dacă ar exista unul, dar nu există. Eu sunt ateu", declară simplu şi ferm Stephen Hawking.

Remarca savantului britanic a venit ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist referitor la convingerile sale religioase.

Astrofizicianul a încercat de fapt să clarifice un pasaj din celebra sa carte "Scurtă istorie a timpului", publicată în 1988, în care a spus că oamenii de ştiinţă "ar cunoaşte mintea lui Dumnezeu", dacă ar fi descoperit un set unic de principii ştiinţifice, cunoscute sub numele de "teoria tuturor lucrurilor", care ar explica funcţionarea întregului Univers.

 

Declaraţiile controversate ale lui Stephen Hawking

 

Nu este însă prima dată când Stephen Hawking face valuri cu diverse declaraţii legate de convingerile sale religioase. În 2011, el a spus pentru ziarul britanic The Guardian că nu crede în existenţa Raiului şi a vieţii de apoi, numindu-le "basme create de oameni cărora le este frică de întuneric".

În 2007, Hawking afirma la BBC că nu este "religios în sensul normal". "Cred că Universul e guvernat de legile ştiinţei. Poate că legile au fost făcute de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu intervine pentru a încălca aceste legi", explica la acea vreme savantul.

Stephen Hawking este cunoscut nu doar pentru munca sa în domeniul astrofizicii, ci şi pentru înfăţişarea lui neobişnuită. Savantul britanic se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. El are acum 72 de ani.

Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa "The Grand Design", lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, pentru că savantul susţinea că nu e nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.