Premieră în istoria explorărilor spaţiale. Performanţă de invidiat a Indiei

premiera_istoria_explorarilor_spatiale_performanta_invidiat_indiei.jpg

Bucuria oamenilor de ştiinţă indieni, după plasarea sondei pe orbita planetei Marte (Foto: Reuters/Abhishek N. Chinnappa)

Performanţă de invidiat pentru programul spaţial indian: sonda spaţială Mangalyaan, trimisă de statul asiatic într-o misiune de explorare a planetei Marte, a ajuns miercuri pe orbita acesteia. Este o premieră mondială în istoria explorărilor spaţiale, după ce vehiculul s-a înscris pe orbita corectă din prima încercare, potrivit Reuters.

Agenţia spaţială americană are motive să fie invidioasă pe India. Aceasta a devenit prima ţară din lume care a reuşit să ducă la bun sfârşit o misiune spaţială spre Marte din prima încercare de acest fel.

Misiunea care nici nu costă prea mult (doar 74 de milioane de dolari) va da un imbold programului spaţial început acum 50 de ani de ţara asiatică.

India nu este, evident, prima ţară care trimite o sondă pe orbita planetei Marte, dar celelalte naţiuni au eşuat de mai multe ori în încercările lor iniţiale. India a reuşit din prima.

Premierul Narendra Modi i-a felicitat pe specialişti, la centrul de comandă al misiunii: "India a ajuns cu succes pe Marte. Felicitări tuturor! Astăzi s-a scris istorie. Am îndrăznit să ne avântăm în necunoscut şi am atins aproape imposibilul".

Scopul misiunii este studierea suprafeţei şi compoziţiei minerale a lui Marte şi căutarea urmelor de metan în atmosfera planetei, având în vedere că acest gaz este legat de apariţia formelor de viaţă.

Costurile sunt de zece ori mai mici decât cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a înscris duminică pe orbita lui Marte.

Sonda spaţială Mangalyaan a fost lansată în noiembrie 2013.