O nouă specie de dinozauri îi contrariază pe paleontologi

Paleontologii au descoperit o nouă specie de dinozaur. Animalul care a trăit acum 75 de milioane de ani a fost botezat Rhinorex şi se deosebeşte prin faptul că avea un bot neobişnuit de mare. Cercetătorii încă nu au reuşit să afle la ce-i folosea un nas atât de generos.

Rhinorex înseamnă într-o traducere uşor forţată "regele nas". Dinozaurul avea un bot nu atât lung, cât mai degrabă umflat şi care aduce dintr-un anumit unghi cu un cioc de raţă.

Experţii l-au comparat în glumă cu un cântăreţ american de jazz şi actor din prima jumătate a secolului trecut, Jimmy Durante. O simplă căutare pe Internet ne va arăta şi de ce...

Animalul avea o lungime de circa nouă metri şi o greutate de vreo patru tone. El mânca plante şi trăia în zonele mlăştinoase de coastă.

Povestea lui e oarecum atipică. Deşi scheletul dinozaurului a fost descoperit în 1990 în Utah, oasele au fost puse cap la cap de-abia recent, după mai bine de două decenii, timp în care s-au aflat într-un depozit al unui muzeu din statul american.

Care era însă utilitatea unui nas atât de generos? Ei bine, paleontologii încă nu au "mirosit" un răspuns concret. Spre deosebire de alţi dinozauri din categoria hadrozaurilor, care aveau o creastă osoasă pe cap, Rhinorex avea în schimb un nas uriaş. Scopul său rămâne un mister...

Dacă "regele nas" seamănă cu rudele sale, atunci probabil că nu avea un super-simţ al mirosului, explică paleontologii. Dar poate că nasul era menit să atragă femelele sau, de ce nu, putea fi folosit pentru a zdrobi plantele mai dure, potrivit altei teorii.

Hadrozaurul este o specie de dinozaur care a trăit acum 70-75 de milioane de ani. Natura sedimentelor în care s-au găsit numeroase rămăşiţe fosile arată că aceste animale preistorice preferau regiunile calde din apropierea ţărmurilor, a malurilor râurilor mari şi a fluviilor din Cretacicul Americii de Nord. Forma deosebită a botului acestui animal i-a făcut pe cercetători să-l boteze "dinozaurul cu cioc de raţă".