Impactul neaşteptat al religiei asupra oamenilor

Religia nu îi face pe oameni să aibă un comportament mai bun, ci să resimtă mult mai acut sentimentul de vină. Iată ce afirmă autorii unui studiu realizat recent în Statele Unite şi apărut în revista Science, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Autorii studiului nu au descoperit "nici o diferenţă semnificativă" între oamenii care comit fapte morale sau imorale şi sunt religioşi şi cei care fac acelaşi lucru, dar sunt atei.

Singura diferenţă este că persoanele credincioase au reacţionat cu mai multă mândrie faţă de faptele lor morale, dar şi cu mai multă vină, ruşine şi dezgust faţă de faptele lor imorale.

Asta înseamnă în opinia autorilor studiului că persoanele religioase şi cele atee au mai multe lucruri în comun decât se credea până acum, în privinţa experienţelor morale din viaţa de zi cu zi.

Pentru a analiza felul în care oamenii resimt moralitatea şi imoralitatea în viaţa cotidiană, cercetătorii americani au chestionat peste 1.200 de adulţi, cu vârste între 18 şi 68 de ani, prin intermediul telefoanelor inteligente.

Timp de trei zile, persoanele chestionate au primit cinci semnale în fiecare zi, care le-au determinat să ofere răspunsuri scurte la un chestionar despre faptele morale sau imorale pe care le-au comis sau suportat, la care au asistat sau despre care au auzit în ultima oră.

Pe lângă factorul religios, cercetătorii au analizat moralitatea faptelor zilnice şi simpatiile politice.

Autorii studiului nu au găsit dovezi care să ateste vreo înclinaţie pentru moralitate mai mare în rândul persoanelor care simpatizează cu partidele politice conservatoare, faţă de persoanele care simpatizează cu formaţiunile liberale.

Ambele grupuri erau foarte preocupate de chestiuni precum vătămare/îngrijire, echitate/inechitate, autoritate/subversiune şi cinste/necinste.

Cercetătorii au mai anunţat că vor să realizeze în viitorul apropiat şi alte studii folosind metoda de chestionare prin smartphone, în locul testelor de laborator, pentru a analiza şi mai în profunzime conceptul de moralitate.