Semnal de alarmă privind poluarea atmosferei

Gazele cu efect de seră au atins anul trecut concentraţii record, cu efecte asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). E vorba de cea mai puternică creştere anuală de CO2 din 1984 până astăzi.

Agenţia ONU lansează un semnal de alarmă: "Ştim cu certitudine că clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili", declară la Geneva secretarul general al OMM, Michel Jarraud, la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră.

Experţii arată că nivelul concentrării "dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013".

Nivelul creşterii dioxidului de carbon atmosferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.

Absorbţia de CO2 de către oceane are însă "consecinţe grave", atrag atenţia unii experţi. "Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani", spun specialiştii.

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de încălzirea climatică. CO2 îşi are originea în combustia materiilor fosile sau în despăduriri.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră. Aproximativ 40% din emisiile de metan sunt de origine naturală (zone umede, termite etc.), iar 60% sunt de origine umană (creşterea animalelor, cultivarea orezului sau exploatarea combustibililor fosili).

 
Cosmin Ruscior, în dialog cu climatologul Roxana Bojariu, despre poluare