Limbajul gestual al cimpanzeilor, descifrat de cercetători

Progrese notabile în studierea primatelor: oamenii de ştiinţă au reuşit să traducă limbajul gestual al cimpanzeilor. Aceştia îşi pot transmite unii altora nu mai puţin de 19 mesaje, cu ajutorul a peste 60 de gesturi. Cercetătorii au urmărit şi filmat mai multe comunităţi de cimpanzei din Uganda, potrivit BBC.

Numai oamenii şi cimpanzeii au un sistem de comunicare gestuală, prin care transmit un mesaj clar unui alt seamăn de-al lor. Cel puţin asta susţine cercetătoarea Catherine Hobaiter, de la Universitatea St. Andrews, din Scoţia.

Studii precedente au arătat că maimuţele pot înţelege sunetele scoase de alte animale, dar asta nu înseamnă automat că ele comunică intenţionat în acest fel.

Cercetătoarea ilustrează cu un exemplu uşor de înţeles: "E ca atunci când pui mâna pe o cană fierbinte de cafea, ţipi şi sufli apoi peste degete".

"Înţeleg din asta că era fierbinte cafeaua, dar tu nu ai vrut să-mi comunici acest lucru în mod intenţionat", explică profesoara de la universitatea scoţiană.

Revenind la cimpanzei, unele gesturi sunt destul de clare şi arată intenţia de a comunica un lucru anume.

De exemplu, ronţăitul unei frunze este un gest cu tentă sexuală, prin care masculul îi transmite femelei că... ar vrea să se cunoască mai bine.

Alte gesturi au mai multe înţelesuri. De pildă, o îmbrăţişare înseamnă "Încetează!", dar şi "Urcă-te pe mine!" sau dimpotrivă, "Îndepărtează-te!".

Sunt şi gesturi care nu lasă loc unor interpretări. De exemplu, într-una din înregistrările efectuate de cercetători, o femelă cimpanzeu îi arată piciorul puiului ei care scânceşte. Asta înseamnă în limbaj uman: "Hopa sus!". După care puiul se urcă imediat pe spatele mamei şi cei doi călătoresc împreună.

Cercetătoarea care a coordonat studiul vrea să demonstreze de fapt că oamenii şi cimpanzeii nu sunt chiar atât de diferiţi, aşa cum şi-ar dori poate să creadă primii, cu o anumită aroganţă specifică speciei superioare.

Totuşi, oamenii de ştiinţă sunt un pic dezamăgiţi de rezultatele studiului. Biologul evoluţionist Susanne Schultz, de la Universitatea din Manchester, spune că gesturile destul de vagi făcute de cimpanzei sugerează fie că aceştia nu au prea multe de comunicat, fie că oamenii încă nu înţeleg pe deplin limbajul corporal al acestor primate.