NASA vrea să trimită un submarin în spaţiu

Nu este o glumă: NASA intenţionează să trimită un submarin în spaţiu. Acest lucru se va întâmpla în jurul anului 2040, când agenţia spaţială americană va explora oceanele de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn.

Submarinul pe care îl va construi NASA va cântări aproximativ o tonă. El va folosi un sistem convenţional de propulsie electrică, într-o misiune de explorare care va dura 90 de zile.

NASA intenţionează să trimită acest submarin spre Titan cu ajutorul unei nave spaţiale, care va rezista intrării hipersonice în atmosfera lui Titan, va lansa submarinul, după care acesta se va scufunda pe fundul oceanelor de pe satelitul natural al planetei Saturn.

Titan este unic în Sistemul Solar, prin faptul că este singurul corp ceresc în afară de Terra, care are lacuri şi oceane lichide pe suprafaţa sa.

Totuşi, mările şi oceanele de pe satelitul lui Saturn sunt alcătuite din hidrocarburi lichide, iar astrofizicienii de la NASA vor să vadă ce se află sub suprafaţa acestora.

Submarinul ar urma să exploreze cea mai vastă mare din emisfera nordică a lui Titan, denumită Kraken Mare.

Cu o suprafaţă de 400 de mii de kilometri pătraţi şi o adâncime de circa 300 de metri, marea respectivă este comparabilă ca mărime cu Marile Lacuri din America de Nord.

Atmosfera de pe Titan este în mare parte alcătuită din azot şi metan, presiunea atmosferică este de 1,5 ori mai mare decât cea de pe Terra, iar temperatura medie este de minus 179 de grade Celsius.

Submarinul NASA va fi alimentat de un generator radiotermic, care va propulsa vehiculul şi va produce căldură, împiedicând îngheţarea acestuia.

Savanţii estimează că submarinul va călători cu o viteză de un metru pe secundă.

NASA este hotărâtă să doboare noi frontiere în explorarea spaţială. Recent, agenţia a anunţat că vrea să trimită o misiune robotizată pe Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter. Pe enigmaticul corp ceresc s-ar afla un ocean ce ar putea adăposti forme de viaţă.