Studiu: Cât de nocivă e cea mai populară mâncare din lume?

Este una dintre cele mai populare mâncăruri din istorie, e preferată atât de copii, cât şi de adulţi, iar dacă e mâncată cu mâna pare chiar şi mai gustoasă... Există însă o "mică" problemă: nu e cea mai sănătoasă mâncare din lume. Ce efecte are pizza asupra sănătăţii oamenilor, în special a copiilor?

Într-o zi în care mănâncă pizza, un copil are tendinţa de a consuma mai multe calorii, grăsime saturată şi sodiu, decât într-o zi fără celebrul aliment italienesc, potrivit unui articol Reuters, preluat de site-ul www.scientificamerican.com. Datele au fost colectate în ultimul deceniu în Statele Unite.

Într-o zi în care mănâncă pizza, un copil consumă în medie 83 de calorii în plus, iar un adolescent cam 230, faţă de orice altă zi. Cele două categorii consumă de asemenea trei până la cinci grame în plus de grăsimi saturate şi între o sută şi patru sute de miligrame suplimentare de sodiu.

Ceea ce vrea să spună acest studiu este că în zilele în care mănâncă pizza, copiii nu compensează cu altceva consumul mare de calorii şi grăsimi, explică autoarea studiului, Lisa M. Powell, de la Universitatea Illinois din Chicago.

Interesant este că adolescenţii americani au început să consume de-a lungul timpului din ce în ce mai puţine calorii, atunci când mâncau pizza. Explicaţia, spun cercetătorii, poate fi că în ultimii ani, copiii din Statele Unite s-au mulţumit cu mai puţine felii de pizza sau că pur şi simplu această mâncare a devenit ceva mai sănătoasă.

Consumul de pizza este într-adevăr în declin în Statele Unite, dar nu este cazul şi în restul lumii. În ţările unde populaţia are venituri mici sau medii, consumul de pizza a explodat, potrivit lui Barry Popkin, profesor de nutriţie la Universitatea Carolina de Nord.

The American Heart Association recomandă copiilor de patru până la 18 ani să consume între 1.200 şi 2.200 de calorii pe zi, în funcţie de vârstă şi sex.

Cercetătorii speră că părinţii vor realiza rolul pe care-l joacă pizza în alimentaţia copiilor şi împreună cu medicii pediatri vor cere actorilor din industria de profil să-şi facă produsele mai sănătoase, inclusiv prin reducerea conţinutului de grăsimi saturate.

Totuşi, părinţii sunt sfătuiţi de aceeaşi cercetătoare de la Universitatea Illinois să facă alegeri "mai sănătoase" atunci când le dau copiilor bani de buzunar.