Stephen Hawking: Dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane

Peste 700 de oameni de ştiinţă şi manageri de firme au lansat un apel, pentru a se asigura că viitoarele descoperiri ce vor fi realizate în domeniul inteligenţei artificiale vor fi benefice omenirii. Unii savanţi se tem că într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, roboţii s-ar putea "răzvrăti" împotriva omului.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking şi fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk.

"Progresele realizate în domeniul inteligenţei artificiale reprezintă o bună ocazie pentru a ne concentra asupra acestor cercetări, pentru ca ele (...) să îşi optimizeze beneficiile pe care le aduc societăţii", declară semnatarii scrisorii publicate de Future of Life Institute.

Din acest ONG american face parte pe lângă cei doi amintiţi mai sus şi celebrul actor american, Morgan Freeman. Cel care a jucat anul trecut alături de Johnny Depp în filmul "Transcendence", care, coincidenţă sau nu, e tocmai despre cum inteligenţa artificială se întoarce împotriva omului.

De altfel, această temă a mai fost abordată în multe filme de la Hollywood, între care şi celebrele "Terminator" şi "Matrix".

Impactul progreselor din domeniul inteligenţei artificiale asupra societăţii va creşte, spun semnatarii scrisorii, care evocă posibilitatea "eradicării unor boli şi a sărăciei".

Oamenii de ştiinţă atrag însă atenţia că trebuie evitate capcanele. Despre aceste capcane a vorbit pentru BBC Stephen Hawking, care este paralizat şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator de voce. El a lansat un avertisment la începutul lunii decembrie în legătură cu riscul pe care îl prezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Acest tip de tehnologie va putea să evolueze foarte repede şi să depăşească inteligenţa umană, într-un scenariu comparabil cu acela prezentat în filmele din franciza "Terminator", crede savantul britanic.

"Formele primitive de inteligenţă artificială pe care le avem deja s-au dovedit foarte utile. Dar cred că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane", spune Stephen Hawking.

Universitatea Stanford din Statele Unite a lansat recent un proiect ce-şi propune să anticipeze evoluţia inteligenţei artificiale pe parcursul următorilor o sută de ani.

Cercetătorii vor să examineze modul în care maşinile capabile să înveţe şi să gândească vor influenţa vieţile oamenilor, dar şi felul în care ele lucrează şi comunică între ele.