O nouă carte dezvăluie practici de dopaj în rugby-ul din Franța

rugby.jpg

Rugby-ul sub acuzare – Anchetă Șoc, Editura La Martiniere

Dopajul a fost relativ răspândit în rugby-ul de elită din Franța, potrivit unei cărți apărute joi în Hexagon.  Scrisă de celebrul jurnalist Pierre Ballester, co-autorul lui LA Confidentiel în care devoala pentru prima oară acum 10 ani dopajul sistematic practicat de ciclistul Lance Armstrong, cartea dezvăluie practici care mergeau până la folosirea unor produse veterinare.

Rugby a Charges: L’Enquete Choc (Rugby-ul sub acuzare – Anchetă Șoc, Editura La Martiniere, 294 pagini)  pleacă de la un studiu efectuat în 2008 de AFLD, agenția anti-dopaj a Franței.

AFLD a investigat patru sporturi, între care rugby, testând 30 de jucători profesioniști de la două cluburi, rezultând în cinci teste pozitive.

Ballester, care spune că a stat de vorbă cu peste 80 de persoane implicate în rugby, consacră un întreg capitol echipei Brive, care în 1997 a câștigat Liga Campionilor Europeni, învingând în finală pe Leicester Tigers, din Anglia.   

“Un singur club a practicat dopajul instiuționalizat, iar acest club a devenit campion al Europei și joacă în continuare înTOP14 (primă ligă a Franței – n.r.) ”, spune Christian Bagate însărcinat cu lupta împotriva dopajului pe lângă Federația Franceză de Rugby (FFR) în debutul capitolului consacrat lui Brive.

Reacția jucătorilor lui Brive campioni ai Europei la extrasele din carte publicate în avanpremieră au fost de dezmințite totală.

“N-am văzut niciun jucător dopându-se în toată cariera mea”, spune fostul internațional și mijlocaș la deschidere al lui Brive, Christophe Lamaison.

“N-avem nimic să ne reproșăm, am fost controlați anti-dopaj. Nu înțeleg ce interes poate prezenta o astfel de carte”, adaugă el.
Claxon de alertă

Ballester spune că profesionalizarea oficială a rugby-ului în 1995 nu a făcut decât să accentueze o tendință existentă deja în jocul cu balonul oval din Franța încă din anii ’70 – ’80, chiar la nivel de echipă națională, când, potrivit cărții, erau folosite pe scară largă amfetamine, o practică cu care ar fi fost la curent chiar președintele FFR la acea vreme, Albert Ferrasse.

Autorul susține că problema drogurilor s-a accentuat odată cu sosirea masivă a jucătorilor străini în TOP14, în carte fiind citate în context numele argentinienilor Martin Scelzo și Mario Ledesma de la Clermont Auvergne.

În carte este citat un dialog între un medic și un jucător care ținea în mână un produs care se administra cailor.

“Veterinarul familiei mi l-a trimis și mi-a zis că conțin aceleași molecule ca și pentru oameni”, a spus jucătorul.

“Și vrei să iei asta?”, l-a întrebat medicul. “Păi, da”. “Nici într-un milion de ani, ești sărit de pe fix”, i-a replicat medicul.

World Rugby – forul mondial al jocului cu balonul oval - a reacționat spunând că nu crede că există dopaj sistematic la nivelul elitei dar că ia foarte în serios orice acuzații de dopaj, adăugând că nu poate comenta asupra unor acuzații fără a investiga faptele.

În ceea ce-l privește, Ballester spune că această carte este ca un claxon, nu unul al unui automobilist agresiv, ci al unuia care dorește să atragă atenția.

După publicarea cărții LA Confidentiel împreună cu reporterul Davis Walsh de la Sunday Times au trecut aproape 10 ani până acuzațiile la adresa lui Lance Armstrong s-au adeverit.

Acum a venit și vremea ca rugby-ul să intre sub lupa faimosului jurnalist francez.