Diaconescu: Filtrul parlamentar ar trebui să dispară, este anormal

Autorităţile ar trebui să găsească mijloace legale, pentru ca avizul parlamentar în cazuri de corupţie să devină automat. Iată ce spune la RFI fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu. El critică pe de altă parte "super-imunitatea" deputaţilor.

Cristian Diaconescu e de părere că "este mult mai bine ca acest filtru parlamentar să dispară. Putem lua practica altor state atunci când exonerarea de răspundere ţine numai de declaraţia politică, se poate aplica în legislaţie. Da, ştiu, este un impediment constituţional astăzi, dar pot fi găsite diverse mijloace legale pentru a facilita, până a deveni automat acest aviz (...). Deci cred că din punct de vedere legal, ar trebui să-şi facă acest serviciu şi să se derobeze de această răspundere, pentru că devine din ce în ce mai complicat şi din ce în ce mai anormal în relaţia cu sistemul judiciar şi cu societatea, în general".

În Comisia de Regulament a Camerei a fost reintrodusă "super-imunitatea" deputaţilor, modificare ce i-ar obliga pe procurori să prezinte "motive concrete şi temeinice" pentru cererile lor.

Cristian Diaconescu critică prevederea: "O astfel de încercare a fost constatată anticonstituţională, cu ceva timp în urmă, la sesizarea fostului preşedinte, Traian Băsescu. Deci iată, Parlamentul sau mă rog, Comisia de Regulament, nu fac decât să reitereze o încercare mai veche, faţă de care Curtea Constituţională deja s-a pronunţat. În legătură cu fondul problemei, este cât se poate de evident. Persoane care nu numai că nu au pregătire juridică, dar nu au nici experienţă în materie penală consideră că sunt capabile să analizeze probe, să facă evaluări în ceea ce priveşte vinovăţii, sigur, în condiţiile stricte ale actelor care ţin de reţinere sau arestare preventivă. Deci mi se pare absurd, pur şi simplu, ne facem că facem justiţie în alte locuri decât în zona instanţelor judecătoreşti".

Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre imunitatea parlamentarilor