Nichita, despre anchetele de corupţie: Parcă asistăm la o răzbunare

Lupta împotriva corupţiei nu trebuie să se transforme într-un pretext pentru a se regla conturile între principalii actori politici. Iată ce declară la RFI vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita. El spune că îi pare "foarte rău" pentru ministrul demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov.

Gheorghe Nichita subliniază că "s-a vorbit foarte mult, mai ales în ultimii ani, despre independenţa justiţiei. A fost chiar o temă de campanie electorală. Toate partidele politice importante din România prin reprezentanţii lor au spus că vor garanta independenţa justiţiei. Aici e foarte puţin de vorbit, pentru că trebuie să lăsăm justiţia să-şi facă treaba. Sigur, sunt anumite nuanţe, pentru că justiţia trebuie să funcţioneze într-adevăr independent, să nu fie sub nici o formă suspectată, bănuită că face parte din vreun joc politic. Asta îmi doresc foarte mult şi eu".

Vicepreşedintele PSD declară că lupta anticorupţie nu trebuie folosită în scopuri politice: "În campania care tocmai s-a încheiat în toamna anului trecut, cea de la prezidenţiale mi-aduc aminte că unii analişti politici, chiar oameni din mass-media au spus la momentul ăla că DNA a arbitrat cumva lupta politică. Suna foarte urât, suna cumplit. Eu cred că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să se transforme într-un pretext pentru a se regla conturile între principalii actori politici. Aceste suspiciuni trebuie înlăturate complet".

"Asistăm de mai mulţi ani de zile la telejustiţie, oameni politici chemaţi la audieri, care deja sunt condamnaţi la televizor, chiar înainte de a fi trimişi în judecată. Această prezumţie de nevinovăţie eu aş vrea foarte mult să nu fie doar o simplă lozincă", afirmă el.

 

O răzbunare politică?

 

Gheorghe Nichita spune că îi pare "foarte rău" pentru Darius Vâlcov: "Vedem că în acest moment sunt dosare puse pe rol de acum câţiva ani, când fiecare din cei care astăzi sunt anchetaţi aveau alte poziţii, alte funcţii şi cred cu tărie că fiecare trebuie să plătească pentru ceea ce face. Despre ministrul Vâlcov mie îmi pare foarte rău, pentru că l-am văzut în special ca ministru că era foarte competent şi foarte bun. Acum el trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut ca primar la Slatina. Nu pot comenta".

Primarul Iaşiului spune despre avalanşa de anchete de corupţie din ultima perioadă că are impresia că asistă la o răzbunare: "Parcă asist la o răzbunare. Nu pot să spun a cui, pentru că nimeni nu poate să spună treaba asta astăzi, a cui (...). Parcă ar fi o răzbunare, aşa mi se pare mie, parcă, ba dintr-o parte, ba din alta. Eu aş vrea ca statul acesta să înceapă să fie echilibrat şi toţi din România care deţinem funcţii importante sau funcţii cu responsabilitate, să ne facem datoria. Întâi şi întâi să ne gândim atunci când suntem ceea ce suntem că trebuie să ne facem datoria faţă de cetăţenii care ne-au ales. Or acum plătim de acum cinci ani, şase ani, şapte ani, opt ani, tot felul de chestiuni. Şi îmi pun şi eu întrebarea: de ce nu puteau să fie arestaţi aceşti oameni sau luaţi acum patru-cinci ani de zile".

 
Gheorghe Nichita, intervievat de Cosmin Ruscior, despre anchetele de corupţie