Mircea Geoană, la RFI: “Rusia nu se va domoli până nu va lua cel puţin Mariupol”

geoana_rfi.jpg

Mircea Geoană

Armistiţiul din Ucraina continuă să fie doar parţial respectat, lupte sporadice şi victime fiind raportate aproape zilnic. În acest context, Kievul şi Washingtonul au început discuţiile privind livrarea de armament Ucrainei, în timp ce Rusia îşi continuă exerciţiile militare de amploare. Într-un interviu la RFI, senatorul Mircea Geoană spune că “Rusia este foarte agresivă şi nu se va opri până nu ia (n.r. de la Ucraina) cel puţin Mariupol”. Totuşi, Ucraina are nevoie de asistenţă financiară mai mult decât de arme, mai apreciază fostul ministru de Externe.

Mircea Geoană e de părere că “sunt două probleme simultane la care trebuie să găsim răspunsuri. Rusia este extrem de agresivă și sunt convins că această țară nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol. Este zona care îi va permite Rusiei să-și administreze Crimeea. Pe de-o parte avem o problema cu Ucraina care are o armată si structuri de apărare care sunt foarte vulnarabile, iar până acum linia a fost de asistență non-letală, deci de furnizare de antrenament, de echipamente, dar nu din zona care să permită o escaladare a înarmării în Ucraina. A doua problemă, unde Europa are un cuvânt mai important de spus decât America, este problema situației economice și financiare a Ucrainei. Trebuie să înțelegem că Ucraina a pierdut anul trecut 70% din valoarea mondei naționale, este o țară care are o contracție economică de 7%, căreia i s-a amputat plămânul său economic, zona Donbasului care este baza industrială și de resurse naturale a Ucrainei”.

Fostul şef al diplomaţiei române mai afirmă că “dacă România, prin vocea cea mai autorizată a preşedintelui Klaus Iohannis, spune că e periculos să înarmăm Ucraina, (...) dacă din pespectivă europeană decidem că este periculos şi poate provocator să înarmăm Ucraina, atunci Europa şi SUA trebuie să vină cu un plan de asistenţă financiară pentru Ucraina. Trebuie să nu lăsăm Ucraina să se prăbușească pentru că în momentul de față nici asistență militară și nici economică nu le oferim, care să le permită să supraviețuiască.”

În legătură cu sancţiunile economice adoptate de Occident faţă de Rusia, Mircea Geoană afirmă că “cea mai mare presiune este căderea prețului la barilul de petrol care a făcut să se prăbușească rețeta de încasări pentru bugetul Federației Ruse. Este cea mai mare lovitură pentru economia rusească. Dacă Rusia nu respectă înțelegerea de la Minsk, iar Mariupol va fi ținta directă sau indirectă a agresivității federației Ruse, va trebui să mergem la următoarea etapă a aplicătii de sacțiuni. Nu face nimănui plăcere să aplice sancțiuni. Populația suferă și nu liderii. Este legea junglei, legea celui mare care îl înghite pe cel mic, iar acesta este începutul unui haos la nivel internațional pe care Europa, SUA și România nu au voie să îl lăsăm să se întâmple”.

 
Mircea Geoană, despre situaţia din Ucraina