Marea Britanie: Scandalul HSBC capătă o turnură politică

hsbc_1015660b.jpg

Marea Britanie: Scandalul HSBC capătă o turnură politică

Scandalul privind banca HSBC a luat o turnură politică în Marea Britanie unde guvernul și opoziția s-au acuzat reciproc în legătură cu rolul băncii în înlesnirea evaziunii fiscale a clienților săi care se ridică la miliarde de lire sterline. Fostul președinte al HSBC între 2006 și 2010, Lordul Green, a fost ministru adjunct în guvernul de coaliție dintre Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat între 2011 și 2013.

Guvernul condus de David Cameron a trebuit să răspundă unei interpelări în parlament din partea opoziției Laburiste cu privire la rolul jucat de Lordul Green în scandalul uriaș care implică cea mai mare bancă din Marea Britanie într-o complicitate la evaziune fiscală pe o scară planetară. 

Date divulgate ziarului Le Monde și văzute apoi de BBC relevă faptul că HSBC a ajutat extrem de numeroși clienți bogați din întreaga lume să evite plata impozitelor cu ajutorul filialei sale bancare din Elveția.

Oficiul fiscal britanic (HMRC) a intrat în posesia unui document bancar din 2010 cu numele a circa 7000 de clienți britanici ai filialei elvețiene, care aveau acolo depozite de peste 20 de miliarde de dolari, dintre care a identificat circa 1100 de evazioniști fiscali.

HSBC a spus că între timp persoanele care și-au ascuns banii în Elveția au plătit statului britanic taxe, dobânzi și penalități în valoare de 135 de milioane de lire sterline (peste 200 de milioane de dolari).

Partidul Laburist a acuzat guvernul Cameron că atunci când a venit la putere în 2010 a intrat în posesia unui document care detaila amploarea evaziunii fiscale facilitate de HSBC și a cerut clarificarea a ce știa atunci guvernul despre aceasta.

Guvernul a insistat că Lordul Green, care nu a comentat nimic până acum de la izbucnirea scandalului, nu a știut de aceste nereguli, dar replica a fost previzibilă din partea opoziției: dacă nu știa a dormit la volan, iar dacă știa atunci și-a dat girul unor practici incorecte.

An electoral

Miniștrii din Partidul Conservator au contra-atacat și au spus că neregulile, sesizate deja în 2008 de un fost lucrător al băncii, franco-italianul Herve Falciani, s-au petrecut în perioada în care la guvernare era Partidul Laburist, acuzat acum de laxitatea practicilor bancare la acea vreme.

Guvernul actual spune că deja lupta împotriva evaziunii fiscale s-a intensificat, ducând la recuperarea de peste 30 de miliarde de lire sterline datorate în special de mari companii, dar și la acțiuni în justiția penală împotriva evazioniștilor pe o scară fără precedent. 

Opoziția nu renunță și dorește convocarea Lordului Green în fața unei comisii parlamentare de anchetă, comisie care va audia miercuri pe tema evaziunii fiscale directoarea executivă a HMRC.

Miza politică a acestui scandal este potențial uriașă: pe 7 mai au loc alegeri parlamentare în care Partidul Conservator și cel Laburist sunt cotate practic la egalitate în sondajele de opinie.

Laburiștii consideră că au oportunitatea de a demonstra că Partidul Conservator este un apărător al celor bogați care își ascund banii de fisc, iar la rândul său Partidul Conservator vrea să își înfățișeze oponenții ca fiind responsabili de atmosfera laxă de supraveghere bancară care ar fi dus nu doar la acest scandal ci și la marea criză financiară din 2008 – 2009 și la cea mai mare recesiune economică din ultimii 80 de ani.

Într-o perioadă de austeritate bugetară o astfel de temă poate avea un mare ecou la alegătorul de rând, căruia i s-a cerut să facă sacrificii în timp ce bogătașii sunt percepuți a fi favorizați când vine vorba de plata impozitelor.