Arabia Saudită îşi schimbă suveranul, nu şi aliaţii

abdullah.jpg

Sursa foto : Reuters.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri la vârsta de 90 de ani, iar prinţul Salman îl va succeda la tron, a anunţat palatul regal într-un comunicat. Regele Abdullah a fost internat pe 31 decembrie într-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sănătate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta să respire. El va fi înmormântat tot vineri. Fratele său vitreg Salman, în vârstă de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite.

Moartea Regelui Abdullah al Arabiei Saudite a fost deplânsă de liderii mondiali, de la preşedintele american, Barak Obama, la cel francez, Francois Hollande. Şi presa l-a elogiat ca pe un suveran care  a păstrat prima putere petrolieră din lume la adăpost de crizele din lumea arabă, dar i-a dezamăgit pe reformatori, mai ales în ceea ce priveşte locul femeii în societate. Abdullah a urcat pe tron în 2005, dar a condus de facto regatul din 1995. De atunci el a reuşit să îşi creeze o reputaţie extrem de bună devenind "regele cel mai iubit al Arabiei Saudite de la Faisal", asasinat în 1975, potrivit unui diplomat occidental citat de France Presse. În ultimele luni de domnie şi în faţa creşterii puterii grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, Arabia Saudită, unde se află principalele două locuri sfinte ale islamului, a reunit sub conducerea sa coaliţia internaţională şi a participat la raiduri împotriva jihadiştilor activi în regat. Înăsprindu-şi discursul faţă de islamul radical, Abdullah a avertizat că ţările occidentale vor fi următoarea ţintă a jihadiştilor. "Dacă îi neglijăm, sunt convins că vor ajunge într-o lună în Europa şi după încă o lună în America". Pe plan intern, regele a demarat un proces prudent de reforme care să concilieze poziţiile unui sistem religios conservator cu cele ale unei aripi liberale a populaţiei, avidă de modernizare. El le-a acordat astfel femeilor drept de vot la următorul scrutin din 2015. Acestea încă nu pot conduce o maşină. De asemnenea, ca o concesie făcută conservatorilor,  amestecarea sexelor rămâne interzisă în afara cadrului familial.  Pe plan regional, regele a fost iniţiatorul singurului plan de pace global arab din Orientul Mijlociu, respins de Israel, şi a încercat să contracareze ambiţiile Iranului şiit.

Abdullah va fi urmat la tron de fratele său. Noul rege Salman al Arabiei Saudite a promis deja în primul său discurs că nu va exista nicio schimbare în politica regatului după moartea predecesorului său Abdallah şi l-a numit prin decret pe Mohammed ben Nayef prinţ moştenitor. "Allah a vrut să port această mare responsabilitate", a declarat Salman, în vârstă de 79 de ani. Şi analiştii nu cred că schimbările vor fi radicale. Pe plan economic, aceştia nu cred că va avea loc o schimbare "semnificativă" a politicii petroliere saudite. Economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, şi a exprimat speranţa că Arabia « va continua să fie un factor de stabilitate pe pieţele petroliere, mai ales în aceste zile dificile ».

Să mai spunem că noul suveran, Prinţul Salman bin Abdelaziz, este la rândul său cunoscut pentru probitatea sa morală, fiind considerat drept un arbitru respectat în cadrul familiei regale. Prinţ moştenitor din iunie 2012, Salman a apărut în prim-planul scenei politice în ultimii ani, prezidând deseori Consiliul de Miniştri şi reprezentându-l în străinătate pe Regele Abdallah. Salman este considerat artizanul dezvoltării Ryadului, ridicat în plin deşert de către dinastia Al-Saud, care a făcut din el un oraş modern. Dar postul lui i-a oferit şi posibilitatea de a îndeplini rolul de arbitru, foarte respectat, în problemele familiei Al-Saud. Jane Kinninmont, expert al Chatham House din Londra, spune că Salman este considerat ca fiind „relativ un liberal'' şi s-ar putea ca, în această calitate, „să adopte un demers mai reformator, dar în cadrul limitelor şi liniilor roşii” ale sistemului''. Nu toate aprecierile la adresa sa sunt însă elogioase : Washington Post deplânge faptul că Arabia Saudită, cea mai mare putere sunnită şi cel mai apropiat aliat arab al Statelor Unite, a ajuns pe mâinile unui bătrân de 79 de ani, care suferă de demenţă. Din acest motvi mulţi i-au prezis o domnie scurtă.  Conform tradiţiei saudite, puterea este preluată, pe rând, de fiii regelui Abdulaziz bin Saud, care a murit în 1953. Salman este cel de-al şaselea fiu al regelui care a avut 35 de copii. În încercarea de a preveni disputele cu privire la succesiunea pe tron şi de a transmite puterea către ramura preferată a familiei, Abdullah l-a numit moştenitor pe fratele său cel mai mic, Prinţul Muqrin, de 71 de ani. Acesta e considerat o persoană inteligentă şi este iubit şi de către poporul saudit. De asemenea, este un simpatizant activ al Statelor Unite.