Analist moldovean: ”Un Guvern minoritar, susținut de comuniști, este acceptat și de europeni”

ciurea.jpg

Analist moldovean: ”Un Guvern minoritar, susținut de comuniști, este acceptat și de europeni”

La Chișinău continuă negocierile în vederea creării coaliției de guvernare. După ce mai bine de o lună nu au ajuns la nici un consens cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, dar și cel al Partidului Democrat, Marian Lupu au început discuțiile și cu comuniștii moldoveni.

În această seară, politicienii se întâlnesc din nou. Dupa întrevederea de marți seara, atât reprezentanții PCRM, cat și liberal-democrații și democrații s-au arătat mulțumiți de discuțiile purtate. În aceste condiții, în R.Moldova ar putea fi formată o alianță pro-europeană, susținută din umbră de Partidul Comuniștilor. "Cu un guvern minoritar, în componența căruia vor intra PLDM și PD, susținut de PCRM, vom avea totuși o guvernare pro-europeană. Toate funcțiile cheie vor fi ale pro-occidentalilor, iar Partidul Comuniștilor nu mai este o formațiune anti-europeană, este un partid oportunist, cu o ideologie incertă, care nu va afecta actul guvernării", o spune intr-un interviu la RFI, comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

Este clar că cele două partide s-au antrenat într-un proces de discuții serioase cu Partidul Comuniștilor. Din culise cunoaștem că există un set de condiții pe care le înaintează comuniștii pentru a fi parte a unei coaliții sau cel puțin pentru a susține un guvern minoritar”, declară expertul moldovean, precizând că este evident, PLDM și PD nu au găsit limbaj comun cu PL. ”Sunt foarte puține șanse ca democrații și liberal-democrații să accepte ceea ce își doresc liberalii. Cele două formațiuni văd Partidul Liberal ca a cincea roată la de la căruță. Liberalii nu pot să accepte un asemenea tratament. Există suficiente contradicții între PL pe de o parte și PLDM și PD, pe de altă parte pentru ca să se creeze o coaliție funcțională din aceste trei”.

În opinia lui Ciurea, democrații lui Marian Lupu ar putea accepta o ”încorporare” a PCRM-ului în coaliție, dar PLDM are anumite rezerve și în aceste condiții, formula Guvernului minoritar, pare a fi cea mai fezabilă. ”Un Executiv minoritar are șanse să supraviețuiască în condițiile noastre. PCRM-ul este într-o scădere de formă vizibilă și nu are capacitatea de a juca un rol activ de partid de opoziție. El va fi cumva remorcat la o asemenea guvernare și va susține din umbră cam toate acțiunile guvernării pro-europene. Va fi cel de-al treilea inclus, chiar dacă formal și în mod deschis nu va susține guvernarea”, susține analistul de la Chișinău.

Până la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, R.Moldova va avea o coaliție de guvernare, consideră expertul moldovean. ”O coaliție cu Partidul Comuniștilor este acceptată de Uniunea Europeană, politicienii europeni. Înainte de scrutinul parlamentar, oficialii spuneau că este important să avem o alianță pro-europeană, chiar dacă pentru crearea acestei coaliții, va fi nevoie de atras comuniști”, conchide Corneliu Ciurea.

 

 
Analistul politic, Corneliu Ciurea.