Rasmussen la Bucureşti: NATO va face oricât e nevoie pentru apărarea aliaţilor

rasmussen_bucuresti_nato_face_oricat_nevoie_pentru_apararea_aliatilor.jpg

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi preşedintele Traian Băsescu (Foto: Reuters/Bogdan Cristel)

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri la Palatul Cotroceni că orice aliat se bucură de protecţia NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică va face "tot ce este necesar, oricât e nevoie", pentru apărarea aliaţilor, potrivit Mediafax.

Secretarul general al NATO a afirmat în declaraţia comună cu preşedintele român că orice aliat se bucură de protecţia NATO.

Anders Fogh Rasmussen a spus că de aceea Alianţa şi-a consolidat prezenţa de la Marea Baltică până la Marea Neagră. "Şi vom face tot ce e necesar, oricât este nevoie", a subliniat el.

Secretarul general al NATO a declarat că "România este o ţară puternică, angajată şi de încredere".

Anders Fogh Rasmussen a mai afirmat că "România a demonstrat că este posibil să întoarcem tendinţa scăderii bugetelor naţionale de apărare şi să facă investiţii substanţiale în capacităţi substanţiale".

 

"România nu este singură"

 

Secretarul general al NATO a declarat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre "criza serioasă care se desfăşoară la graniţele noastre".

"Aş vrea să fiu foarte clar. România nu este singură. Sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO. De aceea am consolidat prezenţa noastră, pe mare, în aer şi pe teren, din Marea Neagră până în Marea Baltică, inclusiv aici, în România şi vom face tot ce este necesar, oricât este nevoie", a spus Rasmussen.

De partea sa, preşedintele Traian Băsescu a declarat că angajamentul Guvernului de creştere a alocărilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate că mai trebuie discutată "cadenţa", pentru că "evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate rapid". Guvernul va aloca Apărării 2% din PIB în 2017.

 
Analistul militar Cornel Codiţă