Programul de burse de formare profesională francofone continuă în forţă în 2015-2016

Pentru că martie este Luna Francofoniei, Agenţia Universitară a Francofoniei, împreună cu Ambasada Franţei, prin intermediul Institutului Francez, au lansat un nou program de burse de formare profesională pentru tinerii români vorbitori de limba franceză. Mai multe mari companii franceze din România s-au alăturat din nou acestui demers, oferind posturi pentru tinerii bursanţi la revenirea acestora din stagiile de pregătire în Franţa.

 

Tinerii interesaţi îşi mai pot depune candidaturile până la jumătatea lunii aprilie urmând ca în mai să fie selectaţi viitorii bursanţi. Oferta e generoasă : e vorba de mastere în instituţii universitare din Franţa, cu o durată de şase luni, urmate de patru luni de stagii de pregătire în întreprinderi. Condiţii la înscriere : candidaţii trebuie să vorbească limba franceză la un nivel acceptabil, să aibă sub 30 de ani şi să fie înscrişi la una dintre universităţile membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei. Domeniile sunt generoase : de la informatică, la telecomunicaţii, de la marketing, la relaţii cu clienţii. Candidaturile vor fi selecționate de un comitet alcătuit din reprezentanți ai Orange România, AUF și ai Institutului Francez din România iar cei selecționați vor fi notificați pe cale electronică de Biroul pentru Europa centrală și orientală al Agenției universitare a Francofoniei.

Programul este lansat deja din 2011 şi a dat deja rezultate remarcabile, după cum spune la RFI preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, secretarul de stat în ministerul educaţiei Tudor Prisecaru.

„Bilanţul pe care putem să îl prezentăm este legat de câteva sute de studenţi care au beneficiat de burse AUF. În acelaşi timp aceşti studenţi, majoritatea lor, s-au reîntors în România şi au început să lucreze. Dacă ne uităm de exemplu pe platforma de la Măgurele sau în campusurile universitare de la Cluj sau Timişoara o să observăm că sunt foarte mulţi studenţi români care s-au întors şi pentru noi contează foarte mult pentru că aceştia vin cu o viziune uşor diferită şi mult mai integrată în valorile Europei unite”, a explicat la RFI reprezentantul guvernului român.

Şi Fabien Flori, director al Biroului Regional Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei spune la RFI că acest program de burse lansat în urma cu patru ani este cea mai bună ilustare a rezultatelor obţinute în urma cooperării francofone, motiv pentru care va fi perpetuat. « Este un bilanţ extrem de bun pentru că România e exemplară în acest domeniu...Avem puţine ţări în Europa centrală şi de est şi eu mă plimb în 26 de ţări cu o astfel de exterienţă în care  întreprinderile franceze sunt implicate în detectarea elitelor, în promovarea lor şi în integrarea lor în ţesutul social şi economic local. Nu e formarea creierelor în vederea exportului, ci păstrarea lor în vederea îmbogăţirii mediului socio-economic din România”, spune la RFI Fabrice Flori.  

Mai multe întreprinderi şi companii franceze de renume au aderat deja la acest program mulţumite că astfel îşi pot forma în Franţa viitorii angajaţi de top. La RFI, reprezentanta companiei franceze Agricesem, Corina Bezard, spune că prima experienţă a fost un succes motiv pentru care şi cu ocazia lansării acestei noi ediţii a programului compania va mai finanţa un stagiu de pregătire.

„Este extrem de interesantă partea de stagiu în întreprinderi pentru că studiile universitare sunt bune, partea de teorie e bună dar trebuie şi partea de muncă pe teren...Stagiarii sunt formaţi în Franţa pe teren şi pentru noi e un avantaj pentru că stagiara noastră a făcut practică la întreprinderea mamă din Franţa şi a pus în aplicare aici ceea ce a văzut acolo şi găsesc că este o experienţă extraordinară”, a declarat la RFI reprezentanta companiei franceze Agricesem.

Potrivit biroului Campus France din România, în prezent aproximativ 4000 de români ar face studii în Franţa şi, viceversa, aproximativ 2000 de francezi ar fi la studii în România. În octombrie 2012 s-a semnat un acord între cele două ţări privid recunoaşterea diplomelor care pot fi în prezent echivalate mai uşor.