O staţie spaţială chineză scăpată de sub control se va prăbuşi pe Pământ

Prima staţie spaţială a Chinei, Tiangong-1, se va prăbuşi pe Pământ în următoarele luni. Momentul exact nu poate fi prezis, dar se estimează că va fi undeva între octombrie 2017 şi aprilie 2018.

Staţia spaţială Tiangong-1 a fost lansată de China în 2011 şi a cuprins trei misiuni, inclusiv cea a primelor astronaute chineze, Liu Yang şi Wang Yaping.

Tiangong-1 nu a fost concepută ca o staţie spaţială permanentă, iar în martie 2016, Guvernul chinez a anunţat că a venit vremea ca misiunea să ia sfârşit, potrivit ScienceAlert.

Ulterior, în septembrie 2016, oficialii chinezi au confirmat că au pierdut controlul asupra staţiei spaţiale, care începuse deja să intre pe o traiectorie de prăbuşire pe Terra.

De fapt, prăbuşire e impropriu spus, pentru că avanpostul spaţial lung de 12 metri şi greu de aproximativ 9 tone are şanse mici să atingă solul. Cea mai mare parte a staţiei spaţiale se va dezintegra în aer, la reintrarea în atmosferă, dar există riscul ca unele părţi mai mici, care cântăresc până la 100 de kilograme, să ajungă pe pământ.

Acesta nu este primul caz al unui avanpost spaţial care se prăbuşeşte pe Terra. În 1991, staţia spaţială Salyut 7 a reintrat în atmosfera Pământului deasupra Argentinei, provocând un adevărat spectacol de lumini, fără să existe nici un fel de resturi împrăştiate pe sol.

În 2001, staţia spaţială Mir a avut parte de o reintrare controlată în atmosfera planetei. Cele mai multe deşeuri au căzut în Oceanul Pacific.

În 1979, laboratorul spaţial Skylab, operat de NASA, a reintrat în atmosfera Pământului deasupra Australiei de vest. Australia a amendat NASA cu 400 de dolari, pentru poluarea teritoriului.

În nici unul dintre aceste cazuri nu au fost raportate victime.