Nobelul la chimie, acordat pentru inovații în depistarea biomoleculelor

molecule.jpg

Image source: 
pixabay.com

Trei cercetătorii au primit azi Premiul Nobel pentru Chimie. Ei au fost recompensați pentru inovații în depistarea biomoleculelor, a anunţat Comitetul Nobel de la Stockholm.

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat anul acesta cercetătorilor Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne (Elveţia), lui Joachim Frank, de la Universitatea Columbia din New York şi lui  Richard Henderson, de la Laboratorul de biologie moleculară din Cambridge (Marea Britanie).

Ei au fost recompensați "pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie", a anunţat Comitetul Nobel, reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea premiului pentru Medicină. Au urmat distincțiile pentru fizică și chimie.

Academia Suedeză se pregătește să dezvăluie, joi, câştigătorul din acest an la categoria literatură, la un an de la alegerea controversată a lui Bob Dylan ca laureat al Nobelului pentru Literatură. Anul acesta, sriitorii Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami sunt favoriți.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de aproximativ 940.000 de euro. Dacă la o categorie are mai mulți laureați, premiul se împarte între câștigători.