O nouă putere spaţială? Planul ambiţios al Chinei, care pune pe gânduri SUA

o_noua_putere_spatiala_china.jpg

Jing Haipeng şi Chen Dong, astronauţi chinezi trimişi pe laboratorul spaţial Tiangong-2, în octombrie 2016 (Foto: Reuters)
Jing Haipeng şi Chen Dong, astronauţi chinezi trimişi pe laboratorul spaţial Tiangong-2, în octombrie 2016 (Foto: Reuters)

China vrea să-şi construiască propria staţie spaţială. Asamblarea ei va începe în 2019 şi ar putea dura trei ani. Viitorul avanpost spaţial chinez va fi locuit în permanenţă de un echipaj uman. Aceste planuri au fost dezvăluite după ce China a reuşit de curând o misiune de realimentare cu carburant a unui laborator spaţial, pe orbită.

China vrea să-şi împlinească “visul spaţial”, acela de a construi o staţie pe orbita Pământului, asemănătoare Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Chinezii iau această misiune în serios, iar eforturile se fac până la cel mai înalt nivel. Însuşi preşedintele ţării, Xi Jinping, a spus că dezvoltarea programului spaţial al Chinei reprezintă o prioritate pentru a întări securitatea naţională, potrivit Reuters.

Dezvoltarea programului spaţial reprezintă o prioritate pentru autorităţile de la Beijing, iar preşedintele le-a cerut compatrioţilor lui să facă eforturi susţinute, pentru ca naţiunea chineză să devină o adevărată putere spaţială, care să rivalizeze cu americanii de la NASA şi cu europenii de la ESA.

Staţia spaţială chineză ar urma să fie construită între anii 2019 şi 2022, un termen ambiţios, după standardele industriei spaţiale internaţionale. Deocamdată, China deţine un laborator orbital, Tiangong-2, al cărui nume înseamnă “Palatul Ceresc”. E vorba de un avanpost de mici dimensiuni, lung de numai zece metri şi care cântăreşte 9,5 tone, potrivit space.com.

Tianzhou-1, primul vehicul spaţial de tip cargo construit de China, lansat pe 20 aprilie, a realizat deja prima dintre cele trei andocări programate pe laboratorul orbital, la două zile după lansare.

A fost vorba de o realimentare cu carburant pe orbită, coordonată de tehnicienii chinezi de la sol. Această reuşită este un element central al planurilor Chinei de a trimite echipaje de astronauţi pe viitoarea ei staţie spaţială, care va fi ocupată permanent începând din 2022.

China vrea să reducă diferenţa faţă de Statele Unite şi UE, dar şi faţă de India, care a devenit în 2014 prima ţară din Asia care a plasat cu succes o sondă pe orbita planetei Marte.

Totuşi, China se află încă departe de rivalele ei spaţiale. Ţara asiatică a reuşit să trimită în 2013 un rover pe Lună, însă robotul a întâmpinat probleme tehnice grave.

Viitoarea staţie spaţială chineză ar urma să cântărească 60 de tone, mai puţin decât Staţia Spaţială Internaţională, care ajunge la 440 de tone.

Ambiţiile spaţiale chineze nu sunt tocmai pe placul americanilor. Departamentul Apărării din Statele Unite se teme că asiaticii dezvoltă tehnologii prin care să descurajeze alte naţiuni să-şi folosească avanposturile spaţiale în timpul unei eventuale crize.

În apărarea sa, China susţine că ambiţiile ei spaţiale sunt paşnice, însă a testat deja rachete anti-satelit.