NASA: Forme de viață pe sateliții lui Jupiter și Saturn?

enceladus.jpg

Activitate hidrotermală pe fundul oceanului de pe Enceladus, satelitul lui Saturn
Image source: 
nasa.gov

O formă de energie chimică ce ar putea întreține forme de viață a fost descoperită în oceanele de pe pe Enceladus, satelitul natural al planetei Saturn și de pe Europa, satelit natural al planetei Jupiter în timpul misiunii navetei spațiale Cassini și pe baza observațiilor realizate cu telescopul Hubble, a anunțat oficial agenția spațială americană.

Energia provine din reacțiile chimice rezultate din activitatea hidrotermală de pe fundul oceanelor de pe Enceladus. Cantitatea mare de hidrogen din apă înseamnă că microbii, dacă există acolo, s-ar putea hrăni cu energia rezultată din reacția hidrogenului cu dioxidul de carbon dizolvat în apă, se precizează în comunicatul NASA. ”Această reacție chimică, cunoscută sub numele de metanogeneză, pentru că din ea rezultă metan, se află la rădăcina pomului vieții de pe Pământ”, subliniază cercetătorii.

Misiunea Cassini demonstrează că Enceladus, o lună mică și plină de gheață care orbitează în jurul lui Saturn, cu 1 miliard de kilometri mai îndepărtat de Soare decât Pământul, dețiine aproape toate ingredientele necesare întreținerii vieții, mai puțin fosforul și sulful. Totuși cercetătorii bănuiesc că și aceste substanțe sunt acolo.  

”Confirmarea existenței acestor ingrediente în oceanul de pe mica lună a lui Saturn este un punct extrem de important în cercetările pe care le întreprindem pentru a identifica forme de viață extraterestre”, a declarat Linda Spilker, cercetător în cadrul misiunii Cassini, potrivit NASA.