Studiu: Mamuţii au avut parte de un sfârşit mai tragic decât s-a crezut până acum

studiu_mamutii_sfarsit_tragic_crezut_pana_acum.jpg

Mamuţii lânoşi, afectaţi de o serie de mutaţii genetice, înainte de extincţie
Mamuţii lânoşi, afectaţi de o serie de mutaţii genetice, înainte de extincţie

Un nou studiu face lumină asupra dispariţiei mamuţilor lânoşi. Reprezentanţii acestei specii au fost afectaţi spre sfârşitul existenţei lor de o serie de mutaţii genetice grave, care le-au creat probleme dintre cele mai bizare.

Noul studiu arată că mamuţii lânoşi aveau părul translucid, nu se mai puteau baza pe miros şi aveau probleme cu stomacul. În plus, urina lor nu mai secreta o anumită substanţă care-i ajuta să atragă partenerele sexuale.

Cum selecţia naturală devenise extrem de ineficientă, mutaţiile genetice s-au instalat pe termen lung în organismul acestor creaturi masive.

Cercetătorii de la Universitatea California, Berkeley au analizat ADN-ul unui mamut de acum patru mii de ani şi l-au comparat cu cel al unui mamut care a trăit în urmă cu 45 de mii de ani, când populaţiile acestor animale erau mult mai vaste.

Dispariţia mamuţilor lânoşi a început acum zece mii de ani, fiind cauzată de schimbările climatice şi, posibil, de oamenii care vânau aceste animale. Oamenii de ştiinţă cred că mamuţii au dispărut definitiv acum patru mii de ani.