SpaceX trimite prima capsulă spre Marte în 2018

Proiect ambiţios al miliardarului Elon Musk: SpaceX intenţionează să trimită spre Marte o capsulă fără oameni la bord în 2018. Compania aerospaţială californiană are planuri mari pentru planeta roşie.

Ambiţia lui Elon Musk este să instaleze o colonie umană pe Marte. În clipa de faţă, capsula Dragon construită de compania lui, SpaceX, efectuează transporturi de materiale spre Staţia Spaţială Internaţională, pentru NASA.

Având dimensiunile unui vehicul 4X4, capsula Red Dragon este o versiune îmbunătăţită, ce ar urma să fie trimisă spre planeta roşie peste numai doi ani.

Patronul SpaceX precizează în schimb că nu este prevăzută trimiterea în viitorul apropiat a unor astronauţi cu această navetă. "Nu aş recomanda trimiterea de astronauţi dincolo de spaţiul Pământ-Lună, întrucât călătoriile de lungă durată nu sunt deloc plăcute", spune omul de afaceri. De altfel, nici NASA, nici ESA şi nici Agenţia Spaţială Rusă nu au descoperit până acum vreo metodă prin care astronauţii să poată supravieţui unui drum atât de lung spre Marte, fără să fie afectaţi de radiaţiile cosmice.

Elon Musk urmează să dezvăluie detalii asupra zborului capsulei Red Dragon, în luna septembrie, la o conferinţă de specialitate în Mexic.

NASA, care vrea să trimită o navetă cu oameni la bord spre Marte în anii 2030 anunţă că va oferi sprijin tehnic firmei SpaceX, pentru pregătirea primului zbor spre planeta roşie.

SpaceX a realizat recent o premieră în istoria zborurilor spaţiale: a reuşit să readucă pe Pământ primul etaj al rachetei sale Falcon 9, după o lansare. Acesta este un pas important către refolosirea rachetelor utilizate pentru lansarea navetelor spaţiale, ceea ce înseamnă implicit reducerea semnificativă a costurilor de plasare pe orbită.

Versiunea cu oameni la bord a capsulei Dragon urmează să efectueze un zbor de încercare spre Staţia Spaţială Internaţională la sfârşitul anului viitor.