Model 3, maşina cu care Tesla vrea să dea lovitura pe piaţa automobilelor electrice

Constructorul american de maşini electrice Tesla Motors a dezvăluit noul său sedan Model 3, cu care vrea să cucerească piaţa de profil. Compania susţine că are deja 130 de mii de precomenzi.

Tesla Model 3 atinge suta de kilometri în mai puţin de şase secunde, potrivit site-ului teslamotors.com.

Maşina va putea merge după o singură încărcare 215 mile (346 de kilometri).

Vehiculul va intra în producţia de serie în 2017 şi va avea un preţ de pornire de 35 de mii de dolari, la jumătate faţă de cele două modele vândute în prezent de Tesla, care încep de la 70 de mii de dolari.

Model 3 ar urma să ajungă în Europa abia în cursul anului 2018.

Tesla şi-a propus ca până în anul 2020 să vândă 500 de mii de maşini electrice pe an, faţă de 50 de mii în 2015.

Mai mulţi analişti estimează că lansarea Model 3 ar putea fi pentru istoria Tesla un moment la fel de important ca lansarea iPhone pentru grupul informatic Apple.

Model 3 va intra pe o piaţă a automobilelor electrice, care e deja destul de aglomerată. General Motors Co. va lansa la sfârşitul acestui an noul automobil electric Chevrolet Bolt, care va avea o autonomie de aproximativ 200 de mile şi va costa 35 de mii de dolari. De asemenea, Nissan Motor Co. pregăteşte o nouă versiune a automobilului electric Leaf, care va avea o autonomie sporită la un preţ similar.

Piaţa maşinilor electrice are în clipa de faţă mai multe provocări, între care preţurile reduse la benzină, costurile mari cu bateriile şi lipsa de investiţii în infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice.