Arheologii au descoperit două camere secrete în mormântul lui Tutankhamon

Oamenii de ştiinţă au descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon mai multe camere secrete. Anunţul a fost făcut de oficialii egipteni, după ce un studiu efectuat de cercetătorii japonezi a sugerat că misterul legat de locul unde se odihneşte regina Nefertiti ar putea fi elucidat în curând.

În mormântul lui Tutankhamon se află cel puţin două camere secrete. Probabilitatea e foarte ridicată, mai exact de 90%, spune ministrul egiptean al Atichităţilor.

Cele două încăperi ce conţin fie metale, fie material organic, potrivit scanărilor, s-ar afla pe laturile de nord şi de est ale mormântului.

Cum nu e clar deocamdată ce anume se află în respectivele camere secrete, unii şi-au pus imaginaţia la treabă şi au venit cu teoria potrivit căreia acolo ar fi de fapt mormântul lui Nefertiti, despre care se crede că ar fi chiar mama lui Tutankamon.

Oficialii egipteni au explicat anterior că mormântul reginei egiptene este "plin de comori" şi ar putea reprezenta "descoperirea secolului XXI".

Totuşi, ministrul egiptean al Antichităţilor, Mamdouh al-Damati, e destul de sceptic şi înclină să creadă că este vorba mai degrabă de mormântul altei soţii a faraonului Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon sau de cel al uneia dintre fiicele sale.

Mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit în 1922 de o echipă condusă de arheologul britanic Howard Carter. De atunci a trecut aproape un secol, însă mormântul continuă să repezinte un mister.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă rezoluţie pereţii complexului funerar, experţii au găsit ceva ce pare să fie o intrare secretă.

De altfel, dimensiunea redusă a camerei funerare a faraonului i-a nedumerit de-a lungul timpului pe oamenii de ştiinţă, întrucât are exact aceleaşi dimensiuni ca o anticameră din piramidele altor faraoni egipteni.

Regina Nefertiti a fost celebră pentru frumuseţea ei, iar mormântul său nu a fost niciodată găsit, după moartea sa în anul 1.340 î.e.n.