(VIDEO) Cum arată maşina zburătoare, care decolează ca un elicopter?

video_cum_arata_masina_zburatoare_decoleaza_elicopter.jpg

Maşina zburătoare TF-X (Foto: www.terrafugia.com)
Maşina zburătoare TF-X (Foto: www.terrafugia.com)

O companie din Statele Unite vrea să revoluţioneze industria auto. Maşina zburătoare TF-X, concepută de un producător cu sediul în Massachusetts va fi testată peste doi ani, iar primele unităţi ar putea fi vândute în opt ani.

Maşina zburătoare pare desprinsă dintr-un film SF. E ceva între autoturism şi elicopter, fiind dotată cu aripi care se pliază şi cu două elice, care ajută la ridicarea aparatului în aer. Maşina decolează şi aterizează ca un elicopter, nefiind nevoie aşadar de o pistă, ca pentru un avion.

În timpul zborului, maşina nu trebuie condusă, totul fiind computerizat. E suficient să-i programezi destinaţia şi calculatorul face restul, pasagerii putând sta relaxaţi până la aterizare, potrivit Daily Mail.

Şoferul (sau pilotul, dacă preferaţi) poate decide totuşi dacă locul de aterizare este unul sigur sau nu şi poate interveni în caz că vrea să-l schimbe. Deci tot omul are ultimul cuvânt, pentru a le răspunde celor care poate se tem să-şi pună viaţa în mâinile tehnologiei.

Maşina zburătoare va avea o viteză de croazieră de 322 de kilometri pe oră şi poate parcurge dintr-un foc o distanţă de 805 kilometri.

Vehiculul are patru locuri şi este programat din fabrică să evite alte aparate aflate în aer, vremea rea şi culoarele aeriene ale aeroporturilor.

Maşina zburătoare îşi va putea reîncărca bateriile fie direct de la motor, fie de la staţiile de încărcare folosite de maşinile electrice obişnuite.

Compania americană Terrafugia care se află în spatele conceptului TF-X speră ca prototipul să fie gata în cel mult doi ani, iar primele vânzări să fie făcute peste opt ani.

Maşinăria nu a obţinut încă toate autorizaţiile. Producătorii mai au nevoie de un certificat care să ateste că vehiculul respectă normele de siguranţă, atât pe pământ, cât şi în aer.

O invenţie similară a fost prezentată acum doi ani de o companie slovacă, fiind vorba atunci de un vehicul cu două locuri.

Preţul maşinii zburătoare fabricate de americani nu va fi chiar un chilipir, ea va costa 260 de mii de dolari.

Şi un detaliu important: cei care vor un astfel de vehicul trebuie să aibă atât permis auto, cât şi brevet de pilot.