Ţânţarii modificaţi genetic, armă împotriva malariei?

Omenirea primeşte un ajutor nesperat în lupta împotriva malariei. Cercetătorii din Statele Unite au obţinut o specie de ţânţar modificată genetic, care poate face ca temuta boală să fie ţinută sub control, potrivit BBC şi CNN.

Cercetătorii americani au creat un ţânţar ce poate rezista infecţiei cu malarie. Această boală se transmite prin înţepătura ţânţarului Anofel, dar oamenii de ştiinţă vor să facă în aşa fel încât insecta însăşi să devină imună la acest virus şi implicit să nu-l mai poată transmite omului.

Ideea e că atunci când un ţânţar modificat genetic se împerechează, progeniturile lui vor moşteni gena care le face rezistente în faţa malariei. Astfel, dacă insectele respective vor înţepa un om, nu-i vor mai putea transmite acestuia parazitul care provoacă temuta boală.

Savanţii speră ca treptat, ţânţarul modificat genetic să ia locul celui care transmite parazitul la om.

Cercetătorii de la Universitatea din California spun că această insectă modificată în laborator nu trebuie privită ca unica soluţie împotriva malariei, ci mai degrabă ca o armă în plus.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat chiar să se meargă şi mai departe, adică ţânţarii să fie modificaţi genetic în aşa fel încât să devină infertili, iar acest lucru să ducă într-un final la dispariţia lor completă. Alţi savanţi se tem însă că acest lucru ar fi prea periculos şi ar putea avea efecte nedorite asupra ecosistemelor.

Potrivit statisticilor, aproape jumătate din populaţia planetei prezintă riscul de a face malarie, mai exact 3,2 miliarde de oameni.

În prezent, oamenii se protejează înconjurându-şi paturile cu plase de ţânţari sau folosind insecticid. Odată muşcaţi de ţânţari şi infectaţi cu malarie, ei se pot trata cu medicamente, însă chiar şi aşa boala omoară aproximativ şase sute de mii de persoane pe an.

Numai anul acesta au murit 438 de mii de oameni, potrivit datelor furnizate în septembrie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În total, au fost peste două sute de milioane de cazuri în 2015, cele mai multe în Africa sub-sahariană, unde s-au înregistrat 91% dintre cazuri.

Primele simptome ale malariei includ febra, durerile de cap, frisoanele şi stările de vomă. Dacă nu este tratată în 24 de ore, boala se agravează şi se poate ajunge la decesul pacientului.