Experiment ştiinţific: Credinţa în Dumnezeu şi prejudecăţile, inhibate prin stimularea magnetică a creierului

Un experiment realizat de cercetătorii americani şi britanici a demonstrat că prejudecăţile şi credinţa religioasă a oamenilor pot fi reduse, prin stimularea magnetică a creierului, potrivit Le Monde, care citează un studiu publicat în Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Savanţii au descoperit că modul în care gândesc oamenii despre religie şi politică poate fi schimbat... în laborator. Procedura implică inducerea unui flux magnetic în creierul persoanelor în cauză, pentru a "opri" temporar anumite regiuni ale creierului.

Metoda folosită de cercetători de la Universitatea din York, Marea Britanie şi cea din California, Los Angeles se numeşte stimulare magnetică transcranială.

Procedura este folosită de ani buni în Statele Unite pentru a trata migrenele şi chiar depresiile pacienţilor în cazul cărora medicamentele nu funcţionează.

Cercetătorii au făcut experimentul pe 38 de studenţi de rase diferite, împărţiţi în două grupuri: unul a primit suficientă energie magnetică pentru închiderea temporară a unei regiuni din cortextul frontal (puţin deasupra frunţii), zonă responsabilă cu detectarea problemelor şi găsirea soluţiilor potrivite; al doilea grup a primit o doză mult mai mică de energie magnetică.

Ulterior, studenţii din ambele categorii au fost rugaţi să se gândească la moarte, apoi să răspundă la unele întrebări legate de credinţele lor religioase şi poziţia faţă de imigranţi.

Cercetătorii au descoperit că în cazul studenţilor care au primit doza mai mare de energie magnetică a scăzut cu o treime credinţa în Dumnezeu, îngeri şi rai. În plus, persoanele respective aveau cu 28% mai multe sentimente pozitive faţă de un imigrant care le critica ţara într-un eseu citit de subiecţii acestui experiment.

Experţii precizează că au introdus în studiul lor conceptul de moarte, pentru că unele cercetări anterioare au arătat că în faţa morţii, oamenii găsesc refugiu în religie. Atunci când regiunea din creier amintită a fost "oprită" temporar, oamenii au fost mai puţin înclinaţi să îmbrăţişeze religia, confruntaţi cu spectrul morţii.

Cât despre limitarea prejudecăţilor, savanţii americani şi britanici au concluzionat că studenţii care au primit o doză mare de energie magnetică şi care au citit apoi un eseu în care un imigrant critică ţara lor au avut o atitudine foarte tolerantă faţă de autorul lucrării. Mult mai tolerantă decât studenţii din a doua categorie.

Cercetătorii recunosc însă că ar fi nevoie de studii mai profunde, pentru ca descoperirile lor să fie confirmate.