Vaccin contraceptiv pentru câini

Cercetătorii chilieni au creat un vaccin contraceptiv pentru câini. Acesta poate fi administrat atât masculilor, cât şi femelelor, potrivit Reuters, care citează specialişti în medicină veterinară.

Efectul noului vaccin este similar cu acela obţinut printr-o castrare chirurgicală. Avantajul este însă că nu mai necesită toate resursele, materialele şi îngrijirile medicale pe care le implică o astfel de operaţie.

În plus, noul vaccin reprezintă o măsură reversibilă, bazată pe modificări hormonale.

Un alt beneficiu al vaccinului e faptul că nu generează efecte secundare, spre deosebire de alte forme de contracepţie.

Noul vaccin ar putea ajuta la un control mai eficient al populaţiei canine din Chile, aflate într-o creştere alarmantă.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii din Santiago de Chile au dezvoltat noul vaccin pe baza unei formule deja existente, care este folosită pentru sterilizarea porcilor.

Practic, cercetătorii chilieni au preluat un concept apărut în Australia în 1989 şi l-au îmbunătăţit, pentru a putea fi folosit pe animale domestice, în special pe câini.

Experţii în medicină veterinară se aşteaptă ca vaccinul să fie administrat unei populaţii de câini de trei-patru ori mai mari decât grupul de câini care vor fi castraţi chirurgical.

Vaccinul a fost brevetat în Chile, Uniunea Europeană şi Statele Unite şi este testat în prezent în cadrul unui studiu, în condiţii controlate.

În Chile, formula finală a vaccinului va trebui să fie autorizată de Ministerul pentru Agricultură şi Creşterea Animalelor, înainte de a putea fi comercializat în farmaciile veterinare.

Alte vaccinuri pentru câini sunt dezvoltate în această perioadă în alte zone ale lumii, între care California şi Oklahoma.