Ce a omorât de fapt dinozaurii? O nouă teorie face valuri

ce_omorat_dinozaurii_noua_teorie_face_valuri.jpg

Dinozaurii ar fi dispărut din cauza a două cataclisme, nu unul.
Dinozaurii ar fi dispărut din cauza a două cataclisme, nu unul.

Dinozaurii au dispărut nu din cauza unui singur cataclism, ci a două asemenea dezastre. Potrivit unei noi teorii a oamenilor de ştiinţă, extincţia în masă de acum 66 de milioane de ani a fost provocată de impactul cu un meteorit uriaş urmat de erupţia unui vast lanţ vulcanic în cealaltă emisferă a Pământului.

Dispariţia dinozaurilor a fost multă vreme subiect de controverse. Ca în orice alt subiect ştiinţific, nici aici savanţii nu s-au pus de acord cu privire la cauzele cataclismului care a dus la extincţia giganţilor preistorici.

Timp de 35 de ani, paleontologii şi geologii s-au contrazis, unii susţinând că erupţiile vulcanice din acea perioadă nu au avut nimic de-a face cu dispariţia dinozaurilor, alţii afirmând că dimpotrivă, rolul jucat de aceste erupţii a fost esenţial, potrivit Universităţii Berkeley din California.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că dispariţia dinozaurilor s-a produs după două catastrofe cu efecte resimţite la nivel global: un meteorit cu diametrul de aproximativ zece kilometri a lovit Pământul în zona Golfului Mexic, la Yucatan, catastrofă urmată la scurt timp de erupţia unui supervulcan în India.

Cele două evenimente au făcut ca planeta să fie acoperită de un "sarcofag" gros de praf, cenuşă şi gaze toxice, cum ar fi dioxidul de carbon şi dioxidul de sulf, fapt ce a provocat importante şi bruşte schimbări climatice. Rezultatul a fost dispariţia a 75% dintre speciile de plante şi animale de pe Terra.

Savanţii au calculat că impactul cu meteoritul s-a produs acum aproximativ 66 de milioane de ani, cu o marjă de eroare de +/- 30 de mii de ani. În acea perioadă de timp, regiunea vulcanică denumită Capcanele Deccan, din apropiere de Mumbai era deja activă, iar impactul cu asteroidul din Golful Mexic nu a făcut decât să intensifice erupţiile de cealaltă parte a Pământului, în India. Scurgerile piroclastice din Capcanele Deccan au eliberat în atmosferă cantităţi uriaşe de gaze toxice.

Diferenţa de timp dintre impactul cu meteoritul şi intensificarea activităţii vulcanice este foarte mică la scară geologică, cele două evenimente fiind practic simultane. Astfel, cercetătorii susţin că intensificarea erupţiilor vulcanice s-a produs la cel mult 50 de mii de ani după impactul meteoritului.

Erupţiile din regiunea Deccan au durat 420 de mii de ani după impactul meteoritului şi au aruncat suficient de multă lavă, încât ar fi putut acoperi întreaga suprafaţă a Statelor Unite de astăzi sub un strat gros de 180 de metri.