Două specii bizare de broască, descoperite în Brazilia

Cercetătorii au descoperit în zone sălbatice din Brazilia două specii noi de broască veninoasă mai puţin obişnuite. Principala lor caracteristică o reprezintă ţepii de pe cap, adevărate arme cu care sunt dotate pentru a elibera otrava în victime.

De obicei, broaştele nu se numără printre cele mai fioroase creaturi de pe Pământ. Totuşi, în unele cazuri, întâlnirea cu ele poate avea consecinţe la fel de dramatice.

Cercetătorii au descoperit două specii de broaşte (Aparasphenodon brunoi şi Corythomantis greeningi), care trăiesc în savanele din estul Braziliei şi care eliberează veninul printr-un fel de ţepi osoşi amplasaţi pe nas, maxilare şi pe spatele capului.

Un cercetător, Carlos Jared de la Institutul Butantan din Sao Paulo, a simţit pe propria piele ce efect are veninul uneia dintre broaşte, rănindu-se la mână cu ţepii acesteia. El a simţit "durere intensă, iradiind în sus pe braţ, timp de cinci ore", după cum descrie în studiul despre această descoperire co-autorul Edmund Brodie, Jr., herpetolog la Universitatea de Stat Utah.

Un singur gram de venin de la specia cea mai otrăvitoare nou descoperită ar putea ucide 80 de oameni sau 300 de mii de şoareci.

Aceste broaşte cu spini pe nas, maxilare şi spatele capului au gâturi neobişnuit de flexibile pentru specia lor. Când sunt prinse, ele eliberează venin din glandele pielii în jurul ţepilor şi îşi încordează capul lovind şi înţepând cu spinii adversarul.

Cele mai multe broaşte secretă veninul în glandele pielii, pentru a-i îndepărta pe prădători.

Unele dintre ele sunt printre cele mai toxice animale de pe Pământ. De exemplu, broasca săgeată veninoasă aurie, deşi are cinci centimetri lungime, are suficientă toxină pentru a ucide zece oameni maturi.