Cum ar fi viaţa pe noul "Pământ" descoperit de NASA?

cum_ar_fi_viata_pe_noul_pamant_descoperit_de_nasa.jpg

Ilustraţie NASA: Terra faţă în faţă cu Kepler 452 b (Foto: Reuters/NASA/Ames/JPL-Caltech)
Ilustraţie NASA: Terra faţă în faţă cu Kepler 452 b (Foto: Reuters/NASA/Ames/JPL-Caltech)

Viaţa pe planeta descoperită recent de NASA în afara sistemului nostru solar ar fi diferită de cea de pe Pământ. Asta în ciuda faptului că exoplaneta numită "Kepler 452 b" este remarcabil de asemănătoare cu Terra. Planeta gravitează în jurul propriei sale stele, dar este cu 60% mai mare decât Pământul.

Prima problemă de care s-ar lovi eventualii colonişti de pe noua planetă ar fi gravitaţia mult mai mare decât cea de pe Terra.

Potenţialii exploratori s-ar simţi de două ori mai "grei" decât se simt pe Pământ, spun cercetătorii, citaţi de space.com, informează Mediafax.

Acesta nu ar fi însă un obstacol de netrecut, afirmă experţii. Ei cred că dimpotrivă, oamenii s-ar putea adapta la noile condiţii.

"Oasele noastre ar deveni mai puternice, ar fi ca şi cum ai merge la sală în fiecare zi. Pe termen lung, gravitaţia de pe această planetă ar duce la schimbări semnificative în corpurile potenţialilor colonişti", estimează John Grunsfeld, fost astronaut. El spune că ne-am simţi pe noua planetă cum se simt pompierii sau cei care urcă pe munte cu un rucsac greu în spate.

Alte caracteristici ale enigmaticului corp ceresc le-ar fi totuşi mai familiare potenţialilor colonişti umani. De exemplu, planeta orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, aflate aproximativ la aceeaşi distanţă.

Celelalte aspecte ale vieţii pe planeta recent descoperită necesită însă mai multă imaginaţie, întrucât lipsesc date concrete. Vărul Terrei are mari şanse să fie o planetă telurică, având zone stâncoase, vulcani activi şi apă. Problema e că masa şi compoziţia acesteia nu au fost încă determinate.

Cercetătorii mai speculează că steaua în jurul căreia orbitează planeta e mai bătrână decât Soarele nostru, adică are şase miliarde de ani, comparativ cu 4,5 miliarde. Asta înseamnă că suprafaţa planetei ar putea deveni în timp asemănătoare celei de pe Venus, care primeşte o cantitate de lumină semnificativ mai mare, comparativ cu Pământul.

Acest scenariu nu se va întâmpla însă mai devreme de 500 de milioane de ani.

Rămâne aşadar de văzut cât de primitoare ar fi planeta descoperită acum câteva zile de cercetătorii NASA şi dacă omenirea va găsi vreodată o "scurtătură" prin spaţiu, ţinând cont că planeta se află la o distanţă de 1.400 de ani lumină.