În căutarea lui E.T.: Stephen Hawking sprijină cel mai ambiţios proiect de până acum

in_cautarea_lui_et_stephen_hawking_sprijina_cel_mai_ambitios_proiect_de_pana_acum.jpg

Astrofizicianul britanic, Stephen Hawking (Foto: Reuters/Neil Hall)
Astrofizicianul britanic, Stephen Hawking (Foto: Reuters/Neil Hall)

Astrofizicianul britanic, Stephen Hawking, se implică într-unul dintre cele mai ample proiecte de căutare a vieţii în afara planetei noastre. E vorba de un program finanţat cu 100 de milioane de dolari de un miliardar rus, care-i stimulează pe oamenii de ştiinţă să descopere forme de viaţă inteligentă în spaţiu.

Este poate una dintre cele mai mari enigme din istorie: există forme de viaţă în afara planetei noastre? Întrebarea îi macină de multă vreme pe cercetători, iar toate investiţiile făcute până acum în tehnologii care să aducă răspunsul par să fi fost în zadar.

Asta nu-l descurajează, ci dimpotrivă, îi dă un motiv suplimentar miliardarului rus, Iuri Milner, să pună la bătaie suma de 100 de milioane de dolari, pentru a explora această idee.

Mai mulţi cercetători atent selecţionaţi de magnatul rus vor lucra la acest proiect, intitulat Breakthrough Listen, folosind unele dintre cele mai mari telescoape radio din lume.

Timp de zece ani, savanţii vor monitoriza semnalele radio provenite din spaţiu ce ar putea indica existenţa unor forme de viaţă inteligente în alte zone ale Universului.

Proiectul este susţinut de renumitul astrofizician britanic, Stephen Hawking, devenit consilier în cadrul acestei iniţiative.

"Undeva în cosmos, poate că o formă de viaţă inteligentă priveşte luminile noastre, conştientă de ce reprezintă ele. Sau poate că luminile noastre rătăcesc printr-un cosmos fără viaţă, ca nişte semnale luminoase care anunţă că aici, pe o singură planetă, Universul a descoperit existenţa vieţii. În orice caz, nu există o întrebare mai importantă ca aceasta. A venit timpul să ne angajăm în găsirea unui răspuns, să căutăm viaţă dincolo de Terra", spune savantul britanic.

Proiectul finanţat de magnatul rus, Iuri Milner, depăşeşte în amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv faimosul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

Progresele tehnologice vor permite oamenilor de ştiinţă să monitorizeze mai multe miliarde de frecvenţe radio simultan, precum şi suprafeţe de zece ori mai mari de pe bolta cerească, decât cele care erau analizate în anii 1990.

Orice semnal posibil detectat de savanţi ar fi probabil unul emis în urmă cu mulţi ani, poate chiar cu sute sau milenii în urmă. Semnalele radio au nevoie de patru ani pentru a călători până la Terra, de la cea mai apropiată stea din afara Sistemului Solar.

Savanţii nu-şi propun atât să descifreze aceste posibile semnale radio, cât să stabilească faptul că ele sunt create de forme de viaţă inteligente şi nu sunt fenomene naturale.