Studiu: Stresul din copilărie poate îngrăşa

Dacă vă întrebaţi de ce aţi început să luaţi în greutate, ar fi bine să priviţi în trecut. Mai exact, spre perioada copilăriei, întrucât stresul din primii 14 ani de viaţă are un impact decisiv asupra greutăţii corporale de la maturitate - potrivit unui studiu.

Fetele care au trecut prin evenimente stresante, precum decesul unei rude apropiate sau o boală riscă mai mult decât altele să ia în greutate când devin adulte.

Un nou studiu citat de Daily Mail arată că nu atât stresul din timpul maturităţii le îngraşă pe femei, cât cel din timpul copilăriei, care se manifestă cu întârziere.

Acest impact a fost observat însă numai la femei. În cazul bărbaţilor, nici stresul din copilărie, nici cel de la maturitate nu au vreun efect asupra greutăţii corporale.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au analizat datele colectate în cadrul unui sondaj naţional, în care participanţii au fost intervievaţi de patru ori în interval de 15 ani. La studiu au participat peste trei mii şase sute de oameni, dintre care circa două mii trei sute erau femei.

În cazul multora dintre femei, factorii stresanţi s-au înregistrat în jurul vârstei de 14-16 ani sau chiar mai devreme.

Schimbările masei corporale reprezintă un proces ce se desfăşoară de-a lungul întregii vieţi, iar copilăria poate fi o perioadă critică în care se stabilesc tiparele acestui proces, cu impact de lungă durată asupra femeilor, arată studiul.

Copiii care trec prin evenimente stresante, cum ar fi un deces în familie sau o boală cumplită de care a suferit cineva drag, dar şi un divorţ sau separarea părinţilor, riscă de cinci ori mai mult să facă diabet de tipul I.

Stresul la maturitate are şi el totuşi un anumit impact asupra luării în greutate. Dacă bărbaţii îşi "tratează" stresul cu alcool, unele femei pur şi simplu mănâncă mai mult.