Alimentul care creează cea mai mare dependenţă

alimentul_care_creeaza_cea_mai_mare_dependenta.jpg

Pizza, alimentul ce creează cea mai mare dependenţă, potrivit unui studiu american.
Pizza, alimentul ce creează cea mai mare dependenţă, potrivit unui studiu american.

Anumite mâncăruri creează dependenţă şi determină un consum din ce în ce mai mare. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional pentru Dependenţa de Droguri din Statele Unite. Publicaţia The Huffington Post a realizat un top al acestor alimente.

Unul dintre alimentele care pot crea dependenţă este tortul. Cine ar fi crezut? Tortul conţine, în general, cantităţi mari de zahăr şi grăsimi. O felie de tort cu glazură de ciocolată are 506 calorii şi 22 de grame de grăsime.

Iar tortul merge cel mai bine cu un pahar de suc. Chiar dacă nu este tocmai un aliment, Huffington Post îl include şi pe el în acest clasament. Americanii consumă peste şase linguri de zahăr pe zi, dintre care jumătate provin din băuturi dulci. Sucul provoacă obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancer. Pentru a evita riscurile, cel mai bine este să beţi apă. Încercaţi să-i spuneţi asta unui copil de cinci ani...

Un alt aliment ce ar crea dependenţă în opinia specialiştilor este cheeseburgerul. Acesta e deosebit de gustos, dar conţine grăsimi saturate şi sodiu. Un Burger King are 270 de calorii, 12 grame de grăsime şi 630 mg de sare (aproape jumătate din doza zilnică recomandată).

Următorul aliment este poate unul dintre cele mai savurate pe tot globul: cartofii prăjiţi. Ei bine, aceştia conţin acrilamidă, substanţă care a provocat anumite tipuri de cancer la animale. Experţii recomandă reducerea consumului de alimente prăjite. O porţie de cartofi prăjiţi de la McDonald's conţine 510 calorii şi 24 grame de grăsime.

Dependenţă poate produce şi îngheţata. Ea e compusă din cremă şi lapte, deci conţine niveluri foarte ridicate de grăsimi saturate. Dacă mănânci îngheţată în mod regulat, poţi lua în greutate.

Prăjiturile se află şi ele pe lista neagră. Un studiu efectuat pe şobolani a arătat că unele prăjituri le dădeau acestora aceeaşi dependenţă ca şi cocaina.

Amatorii de ronţăieli seara în faţa televizorului nu vor agrea prezenţa următorului produs pe lista alimentelor care creează dependenţă: chipsurile împart de fapt locul doi cu ciocolata. O porţie de 30 de chipsuri conţine 320 de calorii şi 20 de grame de grăsime.

Cât despre ciocolată, un studiu arată că ea le provoacă celor care o consumă aceeaşi plăcere pe care le-o provoacă drogurile consumatorilor. Un singur baton cu ciocolată conţine 210 calorii şi 13 grame de grăsime.

Am ajuns şi la prima poziţie a clasamentului alimentelor ce produc dependenţă. O singură felie din acest aliment conţine, în general, în jur de 300 de calorii şi aproximativ zece grame de grăsime. La care putem adăuga şi caloriile din ingredientele din carne. Probabil v-aţi dat seama, e vorba de pizza.