Eşec al programului spaţial rusesc

esec_al_programul_spatial_rusesc.jpg

Imagine de pe vehiculul spaţial rusesc Progress 59
Imagine de pe vehiculul spaţial rusesc Progress 59

Rusia a recunoscut că nu mai poate face nimic pentru a redobândi controlul asupra vehiculului spaţial Progress 59. Capsula de unică folosinţă, fără echipaj la bord, se află în prezent în derivă pe orbita terestră. Imaginile transmise de vehiculul spaţial trimit cu gândul la celebrul film "Gravity".

Capsula spaţială a scăpat de sub control la scurt timp după ce a fost lansată marţi dimineaţă, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Vehiculul ar fi trebuit să ducă provizii de aproape trei tone pe Staţia Spaţială Internaţională, unde se află în prezent şase astronauţi: doi americani, trei ruşi şi o italiancă.

Capsula spaţială rusească valora 51 de milioane de dolari. Dincolo de costul de producţie, pierderea sa marchează un nou eşec pentru programul spaţial al Rusiei.

Explorarea spaţială reprezintă un veritabil motiv de mândrie în Rusia. Programul spaţial rusesc a suferit numeroase eşecuri în ultimii ani, mai ales din cauza subfinanţării.

Datele de lansare pentru alte două vehicule similare vor fi amânate până în al treilea sau al patrulea trimestru al acestui an, potrivit unui director adjunct al Roscosmos.

Igor Komarov, directorul agenţiei spaţiale ruse, a recunoscut într-o conferinţă de presă că din cauza unor probleme tehnice, vehiculul spaţial a devenit incontrolabil de la sol, motiv pentru care el va fi abandonat.

 

 

Capsula va arde cel mai probabil la reintrarea în atmosferă. Deşeurile ce ar putea supravieţui reintrării în atmosferă ar putea ajunge pe Terra între 5 şi 7 mai, însă oamenii de ştiinţă nu vor cunoaşte cu exactitate locul în care ele vor cădea, pentru încă alte două zile.

Aceste vehicule ruseşti sunt parte a unei flote spaţiale robotizate, care livrează în mod regulat materiale către Staţia Spaţială Internaţională. Vehicule automatizate din Japonia şi Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Staţiei, dar şi vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX şi Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Imaginile transmise de camera video de pe capsula rusească scăpată de sub control trimit cu gândul la filmul SF de mare succes "Gravity", regizat de Alfonso Cuaron, în care personajul interpretat de Sandra Bullock se învârte minute bune cu o viteză ameţitoare în spaţiu, după ce naveta pe care se afla a fost lovită de deşeuri spaţiale.