Sindromul "Tom şi Jerry", descoperit la unele pisici

sindromul_tom_si_jerry_descoperit_la_unele_pisici.jpg

Şi pisicile pot suferi atacuri similare celor de epilepsie.
Şi pisicile pot suferi atacuri similare celor de epilepsie.

Zgomotele din casă pot provoca pisicilor atacuri de apoplexie, potrivit unor cercetători britanici, citaţi de The Independent. Unele feline se sperie foarte uşor când aud sunete înalte, cum ar fi zornăitul cheilor sau un bol de ceramică lovit repetat cu linguriţa. Consecinţele pot fi traumatizante.

Sunetul provocat de mototolirea unei folii de aluminiu de exemplu are toate şansele să scoată din sărite o pisică. Atunci însă când felina tremură, pare confuză şi chiar dă semne că nu ştie unde se află, ar fi bine să o duceţi la un medic veterinar, pentru că e foarte probabil să fi suferit un atac.

Mai sunt şi alte sunete care pot provoca pisicilor un atac similar celor suferite de bolnavii de epilepsie: dacă zornăiţi cheile, loviţi paharele unul de altul sau chiar atunci când tastaţi zgomotos un computer, după cum au arătat testele făcute de specialişti.

Cercetătorii britanici au analizat 96 de pisici şi au descoperit că sindromul se manifestă în special în cazul felinelor cu vârsta de peste 15 ani. O treime dintre ele erau pisici birmaneze.

Veterinarul Mark Lowrie, care a coordonat studiul, a fost intervievat de postul ITV: "Este cunoscut ca sindromul Tom şi Jerry, pentru că în desenul animat Jerry încearcă mereu să-l sperie pe Tom, iar motanul se smuceşte de fiecare dată. Aceste atacuri se pot acutiza şi apar de mai multe ori pe zi. Sperăm să aflăm cauza genetică a acestor atacuri, pentru a putea să ajutăm alte animale în viitor şi chiar oamenii".

Afecţiunea este atât de severă în cazul unor pisici, încât unele feline suferă atacuri, de exemplu, când aud un copil ţipând la locul de joacă.

Alte pisici sunt de-a dreptul terorizate când cineva bate un cui în perete sau, şi mai ciudat, când o persoană plescăie cu limba.

Cosmin Ruscior, despre sindromul "Tom şi Jerry"