Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele imagini cu ”supermasiva” gaură neagră din centrul galaxiei noastre

gaura_neagra.jpg

”Silueta” găurii negre din centrul galaxiei noastre, a cărei masă echivalează cu cea a mai multor milioane, sau poate chiar miliarde de stele de dimensiunea soarelui nostru...
Sursa imaginii: 
© ESO / EHT via France24

O echipă internațională de astronomi a prezentat săptămâna trecută dovezi vizuale ale existenței unei găuri negre supermasive în inima galaxiei noastre. Sagittarius A*, al cărui aspect este similar cu cel fotografiat anterior într-o galaxie îndepărtată, confirmă predicțiile relativității generale, comentează France24.

Echipa de astronomi de la Event Horizon Telescope EHT a prezentat imaginile la trei ani după prima fotografie a unei găuri negre într-o galaxie îndepărtată.

"Silueta" găurii negre care se profilează pe un disc luminos de materie amintește de gaura neagră din galaxia îndepărtată M87, care este mult mai mare decât a noastră.

Oamenii de știință consideră că aceasta este o dovadă că aceleași mecanisme fizice acționează în două sisteme de dimensiuni foarte diferite.

,,Vă pot arăta imaginea găurii negre Sgr A* din centrul galaxiei", a anunțat Huib Jan Van Langevelde, directorul proiectului EHT, în aplauzele celor prezenți la o conferință de presă organizată la Garching, în Germania.

Din punct de vedere tehnic, nu se poate vedea o gaură neagră, deoarece obiectul este atât de dens și atracția gravitațională atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Dar putem observa materia care circulă în jurul său, înainte de a fi înghițită.

La 27 000 de ani lumină de Pământ

,,Avem dovezi directe că acest obiect este o gaură neagră", a declarat Sara Issaoun de la Centrul de Astrofizică de la Harvard, descriind ,,norul de gaz (din jurul găurii negre) care emite unde radio pe care l-am observat”.

Astronomii consideră că găurile negre sunt ”stelare” atunci când au masa câtorva stele de dimensiunea soarelui nostru sau ”supermasive” atunci când au o masă de milioane sau miliarde de sori, notează France24.

Sagittarius A* (Sgr A*), numită astfel după ce a fost detectată în direcția constelației Sagittarius, are o masă de aproximativ patru milioane de sori și se află la 27 000 de ani lumină de Pământ. Existența sa a fost bănuită încă din 1974, când a fost detectată o sursă radio neobișnuită în centrul galaxiei.

EHT, o rețea internațională formată din opt observatoare radioastronomice, a adus în 2019 imaginea istorică a M87*, o gaură neagră supermasivă cu o masă de șase miliarde de sori în galaxia Messier 87, aflată la 55 de milioane de ani lumină distanță...

”Este doar începutul", spune cercetătoarea Katie Bouman

Foto: Jose Luis Magana AFP

În urmă cu câțiva ani, a devenit o celebritate mondială, fiind invitată chiar și la Congresul SUA. În prezent, este specialist în imagistică computațională la Universitatea Caltech din California și face parte din echipa Event Horizon Telescope (EHT).

Grupul său de lucru este responsabil de reconstruirea unei imagini exacte din cantitatea uriașă de date colectate de telescoapele din întreaga lume. Specialista a acordat următorul interviu acordat AFP și preluat de France24 :

- De ce sunt găurile negre atât de fascinante?

Pentru că sunt în contradicție cu tot ceea ce cunoaștem pe Pământ. Ele distorsionează spațiul și timpul din jurul lor și... înghit lumina. Sunt un mister și asta ne captează imaginația.

Ce poate fi mai tare decât să lucrezi la găuri negre? Și faptul că poți să le faci o fotografie, ceva ce nu ar trebui să poți vedea... cred că este fascinant.

- Ce așteptați cel mai mult în viitor? Filmarea unei găuri negre?

Cred că acesta este doar începutul. Acum că avem aceste laboratoare de gravitație extremă, ne putem îmbunătăți instrumentele și algoritmii, astfel încât să putem vedea mai mult și să facem mai multe experimente științifice.

Am făcut o primă încercare de a obține o filmare și am făcut multe progrese, dar nu am ajuns încă în punctul în care să putem spune: ,,Iată cum arată Sgr A* minut cu minut". Așa că vom încerca să adăugăm mai multe telescoape în întreaga lume, să colectăm mai multe date, astfel încât să putem arăta ceva de care să fim siguri...

 

Traducere de Antonia Dinu