Franța: Anchetă în urma unui posibil sabotaj asupra rețelei de fibră optică

2mai_ar2.jpg

Miercuri, 27 aprilie, au avut loc întreruperi ale cablurilor de fibră optică, mai mulți operatori fiind afectați. Autoritățile au sugerat că ar putea fi vorba de un atac intenționat.
Sursa imaginii: 
linfokwezi via RFI

Procuratura din Paris a deschis săptămâna trecută o anchetă preliminară privind un posibil atac asupra cablurilor de fibră optică, ce a dus la întreruperi ale accesului la internet în mai multe regiuni din Franța, precizând că serviciul de securitate internă va lua parte la investigații.

Întreruperile au avut loc la începutul zilei de miercuri, afectând mai mulți operatori de internet. Autoritățile au sugerat că ar putea fi vorba de un atac intenționat.

Procuratura a deschis o anchetă preliminară sub acuzația de „distrugere a unor bunuri de interes public”, „obstrucționarea unui sistem automat de prelucrarea a datelor” și asociere infracțională, au declarat reprezentanții procuraturii din Paris.

În ceea ce a apărut să fie o mișcare neobișnuită, serviciul de securitate internă din Franța, cunoscut drept DGSI, s-a implicat în anchetă, alături de poliția judiciară.

Se pare că tăierea cablurilor nu a afectat serviciile vitale, precum spitalele. Unii clienți s-au trezit fără acces la internet, tehnicienii străduindu-se să rezolve problema.

Potrivit ziarului Le Monde, unii clienți din regiunea Île-de-France, regiunea estică Alsacia, orașul sudic Grenoble, și regiunea nordică Nord, au fost afectați de tăierea cablurilor.

„O serie de acte de vandalism”

Un purtător de cuvânt al Free, furnizorul de servicii de internet și telefonie mobilă ce a fost cel mai grav afectat, a precizat miercuri că atacurile „au avut loc în timpul nopții, în jurul orei 4:00. Echipele noastre muncesc de azi dimineață”.

Într-un mesaj publicat pe contul de Twitter, compania a menționat că ar fi vorba de „o serie de acte de vandalism” asupra cablurilor, ce a dus la întreruperi și conexiune slabă pentru mulți clienți.

Compania concurentă SFR a declarat că  „mai multe cabluri au fost tăiate” în regiunea pariziană și în Lion, oraș din sud-estul Franței.

Alți operatori, precum Bouygues Telecom și liderul de piață Orange, nu au fost afectați, deoarece folosesc rețele diferite, dar utilizatorii din țară, inclusiv din Strasbourg, Reims și Grenoble, au raportat probleme.

„S-a confirmat că au fost tăiate cabluri în regiunea pariziană afectând serviciile de telefonie fixă și mobilă” a scris ministrul comunicațiilor Cedric O pe contul său de Twitter.

Atacuri coordonate

În acest moment, nu se cunoaște sursa problemei, dar experții au subliniat că atacurile asupra cablurilor de fibră optică au fost fără precedent.

„Genul acesta de incidente nu se întâmplă niciodată la un asemenea nivel”, a declarat o sursă de securitate, ce și-a dorit să rămână anonimă, pentru agenția de știri franceză AFP. „E prima dată și momentan nu știm cine a fost”.

Operatorii au precizat că tehnicienii lor au muncit peste noapte pentru a restabili serviciile, reprezentanții Free declarând că probleme au fost „izolate”.

De asemenea, alte companii de IT, precum grupurile de cloud computing, au fost afectate de întreruperi, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Free și SFR să-și mute informațiile pe rute alternative.

„E ca și cum autostrada ar fi blocată și trebuie să redirecționezi tot traficul pe alte drumuri”, a declar Sami Slim din partea companiei Telehouse.

„Poate duce la mici întreruperi, dar internetul funcționează”, a menționat acesta.

Așa-numitele cabluri „principale” au reprezentat ținta atacurilor, cu ajutorul acestor cabluri fiind transportat un volum uriaș de date. Acestea se întind de-a lungul autostrăzilor sau șinelor de cale ferată.

Se pare că au fost vizate legăturile Paris-Lion și Paris-Strasbourg.

Cablurile subacvatice

În martie, Ministerul Apărării Naționale din Franța și directorul rețelei de telefonie mobilă Orange France au atras atenția asupra faptului că există „posibilitatea” unui atac din partea Rusiei asupra conexiunii la internet franceze, adăugând că dependența Franței de serverele internaționale o face vulnerabilă în fața unui atac cibernetic și a tăierii cablurilor de fibră optică subacvatice.

În cadrul unui interviu pentru FranceInfo, Jean-Luc Vuillemin, directorul companiei Orange, a precizat că Franța e conectată la 51 de cabluri subacvatice, cele mai mari dintre acestea fiind numite „megacabluri”.

Teoretic, navele rusești pot tăia aceste cabluri, iar țara și-a arătat „interesul” cu privire la aceste conexiuni timp de ani de zile, potrivit lui Vuillemin.

Atacurile din această săptămână au vizat doar conexiunile terestre, nefiind clar dacă există niște suspecți.

În martie 2020, cablurile de fibră optică utilizate de rețeaua Orange din regiunea pariziană au fost tăiate în mod intenționat, restricționând accesul la internet pentru zeci de mii de utilizatori.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI