Un embrion de dinozaur perfect conservat, descoperit în China

embrion.png

Sursa imaginii: 
Universitatea din Birmingham via AFP via France24

Un embrion de dinozaur extraordinar de bine conservat, de cel puțin 66 milioane de ani, care parcă se pregătește să iasă din ou, la fel ca un pui de pasăre, a fost descoperit recent în regiunea Ganzhou din China.

Este vorba de un embrion de oviraptorosaur, din perioada cretacică. "Este unul dintre cei mai extraordinari embrioni de dinozaur descoperiți vreodată", a declarat Fion Waisum Ma de la Universitatea din Birmingham și coautor al cercetării publicate în revista iScience, citat de AFP.

Botezat "Baby Yingliang", embrionul se remarcă prin poziția sa neobișnuită, care seamănă mai mult cu cea a unui embrion de pasăre. "Este o dovadă că acest tip de evoluție a fost moștenit de păsări de la dinozauri", explică cercetătorul.

Poziția seamănă și cu cea a embrionilor din ouăle de crocodil.

Oviraptorosaurii, ale căror nume înseamnă "șopârla care fură ouă", erau dinozauri ierbivori, cu pene, care trăiau pe teritoriul Asiei și al Americii de Nord în Cretacicul târziu.

Aveau regimuri alimentare diferite iar unii aveau chiar ciocuri.  Dimensiunile variau de la cele ale unei maimuțe până la cele ale unui gigantoraptor, care ajungea până la opt metri lungime.

Baby Yingliang măsoară 27 centimetri de la cap până la coadă și se află într-un ou lung de 17 centimetri. Este expus la Muzeul de Istorie și Științe ale Naturii din Yingliang.

Potrivit oamenilor de știință, are o vechime între 66 și 72 de milioane de ani și, probabil, a fost atât de bine conservat datorită unei alunecări de teren care l-a îngropat și l-a protejat de scorpioni.

Ar fi crescut la doi sau trei metri lungime dacă ar fi ajuns la maturitate.

Acest specimen făcea parte dintr-un grup de mai multe fosile de ouă, de care cercetătorii uitaseră de mai mulți ani. Descoperirea a fost făcută atunci când unul din ei s-a gândit să răzuiască suprafața unuia dintre ouă.

"Acest embrion de dinozaur în oul său este una dintre cele mai frumoase fosile pe care le-am văzut vreodată", spune entuziasmat profesorul Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorii speră să poată studia embrionul mai aprofundat folosind tehnici de imagistică.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24