Trei profesori din Statele Unite, laureați Nobel pentru economie 2021

nobel.png

Sursa imaginii: 
nobelprize.org

Academia regală suedeză pentru științe a anunțat luni că laureații Nobel pentru economie în 2021 sunt David Card (pentru contribuțiile sale empirice la studiul economiei muncii) și Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens (pentru contribuția lor la analizarea relațiilor cauzale).

David Card (născut în 1956) este profesor la Universitatea California Berkely, Joshua D. Angrist (n. 1950) este profesor de economie la Institutul pentru tehnologie din Massachusetts iar Guido W. Imbens (n. 1963) este profesor la Universitatea Stanford.

”Cum afectează imigrația nivelul veniturilor salariale sau al ocupării forței de muncă? Care este ponderea unei educații temeinice și îndelungate în calitatea carierei profesionale? Acestea sunt întrebări dificile, deoarece nu există un reper de comparație, nimeni nu știe ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat imigrație deloc sau mult mai mică, sau dacă cineva anume și-ar fi continuat studiile în loc să le abandoneze.

Cu toate acestea, laureații Nobel din acest an au demonstrat că astfel de întrebări pot primi un răspuns pertinent, pe baza unor experimente naturale. ... Folosind un astfel de experiment, David Card a analizat foarte precis efectele asupra pieței muncii pe care le au salariile minime, imigrația și educația”, se arată în argumentația juriului