Coronavirus UK: Virusul rezistă până la trei zile pe suprafețe textile

coronavirus_suprafete.jpg

Coronavirus pe suprafețe textile
Coronavirus rezistă până la 72 de ore pe suprafețe de poliester
Image source: 
De Montfort University

Cercetători britanici au descoperit că viruși similari cu tulpina care provoacă Covid-19 pot supraviețui pe țesături uzate în mod obișnuit timp de până la trei zile. Virusul poate fi eliminat prin spălare la minimum 67 C.

Studiul realizat de Universitatea De Montfort (DMU) din Leicester a testat un model de Coronavirus pe poliester, poliester cu bumbac și bumbac 100%. Rezultatele au sugerat că poliesterul prezintă cel mai mare risc.

Microbiologul Dr. Katie Laird, care a condus studiul, a spus că materialele, utilizate în mod obișnuit în uniformele lucrătorilor de sănătate, prezintă un risc de transmitere.

Oamenii de știință au monitorizat stabilitatea virusului aplicat pe fiecare material timp de 72 de ore. Rezultatele au arătat că poliesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere, virusul fiind încă prezent după trei zile și cu capacitatea de a se transfera pe alte suprafețe.

Pe bumbac 100%, virusul a rezistat 24 de ore, în timp ce pe policoton, virusul a supraviețuit doar șase ore.

Când a început pandemia, era puțin cunoscută durata de supraviețui suire a  Coronavirus pe textile”, a spus dr. Laird, care este șeful grupului universitar de cercetare a bolilor infecțioase la DMU.

Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ele ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe".

Spălare industrială recomandată

Virusul a fost complet eliminat pe țesătura de bumbac atunci când a fost spălat cu detergent la o temperatură ridicată. Studiul a analizat, de asemenea, cea mai fiabilă metodă de spălare pentru îndepărtarea virusului din țesătură de bumbac 100%.

Mașină de spălat haine infectate cu Coronavirus
Coronavirus poate fi eliminat complet prin spălare la minimum 67 de grade Celsius
Image source: 
De Montfort University

Doar când s-a utilizat detergent la temperaturi de peste 67 ° C, virusul a fost complet eliminat. Studiul a constatat că nu a existat niciun risc de contaminare încrucișată atunci când articolele curate au fost spălate cu cele care aveau urme de virus.

Cu toate acestea, dr. Laird a spus că îndrumările publicate la începutul pandemiei de Public Health England (PHE) și Serviciul Național de Sănătate (NHS) cu privire la spălarea uniformă s-au bazat pe “publicații învechite”.

Îndrumările PHE spuneau că în cazul în care nu era posibil ca uniformele să fie spălate industrial, personalul ar trebui să le spele acasă, dar dr. Laird spus că acest lucru nu e recomandabil: “Această cercetare mi-a întărit recomandarea ca toate uniformele medicale să fie spălate la fața locului la spitale sau la o spălătorie industrială.”

Medicul pneumolog Tudor Toma lucrează într-un spital universitar din Londra și intră în contact zilnic cu Coronavirus. El spune că atitudinea față de echipamentul purtat de personalul de sănătate s-a schimbat radical în ultimul an.

"Datele prezentate în acest studiu arată cât de important este ca spitalele să ofere posibilitatea personalului medical de a avea echipament de spital care este schimbat zilnic. Până la începutul pandemiei medicii din Marea Britanie încă mai consultau pacienții în hainele de stradă, unii chiar în costum și cravată." a declarat la RFI dr. Tudor Toma.

Proiectul complet și metodologia au fost trimise unei reviste și sunt în prezent în curs de evaluare între colegi.