Există viață pe Marte? Misiunea istorică a roverului Perseverance

exista_viata_marte_rover_perseverance.jpg

Roverul Perseverance va căuta urme de viață pe planeta Marte (Sursa foto: Facebook/NASA)
Roverul Perseverance va căuta urme de viață pe planeta Marte (Sursa foto: Facebook/NASA)

Cursa spațială se relansează odată ce roverul Perseverance trimis de NASA a ajuns cu bine pe planeta Marte. Doctorul în astronomie Magda Stavinschi explică la RFI de ce este importantă această misiune.

Roverul Perseverance a ajuns pe Marte. Americanii de la NASA nu sunt însă singurii interesați de Planeta Roșie. China și Emiratele Arabe Unite le fac concurență cu misiuni similare.

Magda Stavinschi spune ce înseamnă pentru cercetarea spațială misiunea Perseverance: ”Pe noi, pământenii, ne interesează dacă eventual poate să existe chiar viață acolo. Sigur că nimeni nu se mai așteaptă să întâlnească marțieni, să fie chiar viață de tipul celei terestre, dar s-ar putea să existe niște microbi, niște viruși din aceștia pe care nu îi stăpânim noi la ora actuală, care pot dovedi că ar fi existat vreodată viață pe planeta Marte. Pentru aceasta ne interesează foarte îndeaproape care este situația solului marțian, dacă există apă sub scoarța marțiană și există, dar să vedem în ce condiții există”.

”Ceea ce mi s-a părut mai interesant la această misiune spațială este că noi studiem posibilitatea de a crea oxigen din dioxidul de carbon care există în atmosfera marțiană, subțire așa cum este, poate să creeze oxigen. Vă dați seama că asta ar fi foarte important pentru viitoarele misiuni umane pe planeta Marte, prevăzute cam peste câțiva ani, în orice caz se pare că nu mai înainte de 2030”, afirmă ea.

 
Magda Stavinschi, despre roverul Perseverance ajuns cu bine pe planeta Marte