Covid-19: Care tratamente ajută la vindecarea bolii (BBC)

medicamente_covid.jpg

Medicamente anti-Covid-19
Peste 150 de medicamente anti-Covid-19 sunt încercate la ora actuală în lume
Image source: 
Getty Images

În întreaga lume se încearcă identificarea tratamentelor pentru persoanele cu forma severă a bolii Covid-19 cauzată de Coronavirus. Primele medicamente care fac diferența sunt acum identificate. Cum sunt căutate aceste tratamente?

Peste 150 de medicamente diferite sunt cercetate în diferite țări. Cele mai multe sunt medicamente existente care sunt testate împotriva virusului.

  • Marea Britanie desfășoară cel mai mare studiu clinic din lume, numit Recuperare, cu peste 12.000 de pacienți care au luat parte - este unul dintre puținele studii care au oferit o perspectivă clară asupra medicamentelor care nu funcționează și nu funcționează.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desfășoară Studiul de Solidaritate pentru a evalua tratamente promițătoare în țări din întreaga lume. 
  • Mai multe companii farmaceutice efectuează studii cu propriile lor medicamente

Există trei abordări largi care sunt cercetate:

  • Medicamente antivirale care afectează direct capacitatea Coronavirus de a prospera în interiorul corpului
  • Medicamente care calmează sistemul imun (Covid-19 sever este cauzată de sistemele imunitare ale pacienților care supra-acționează și dăunează organismului)
  • Anticorpi care pot viza virusul, prelevați din sângele supraviețuitorilor sau sintetizați într-un laborator

Este posibil ca diferite medicamente să funcționeze mai bine în diferite stadii - cum ar fi antivirale la început și medicamente imunitare în bolile în stadiu tardiv. Combinațiile de terapii vor fi, de asemenea, investigate.

Singurul medicament care salvează viața

Dintre toate medicamentele care au fost testate, doar unul a fost dovedit că salvează vieți - dexametazona - și reprezintă un progres semnificativ în lupta împotriva Coronavirus.

Dexametazona
Dexametazona poate salva viața pacienților cu forme grave de Covid-19
Image source: 
Getty Images

Procesul de recuperare din Marea Britanie a arătat că medicamentul a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții aflați pe ventilatoare medicale și cu o cincime pentru cei pe oxigen.

Dexametazona este un steroid care calmează inflamația (parte a răspunsului imun) din organism. În mod crucial este, de asemenea, ieftin, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit în întreaga lume.

Cu toate acestea, medicamentul nu funcționează asupra persoanelor cu simptome mai ușoare.

Ce alte medicamente par promițătoare?

Remdesivir este un medicament antiviral care a fost inițial dezvoltat pentru a trata Ebola. Studiile clinice de peste 1.000 de persoane au descoperit că au redus durata simptomelor de la 15 zile la 11. Nu s-a dovedit că salvează vieți, deși studiile continuă.

Remdesivir
Efectele Remdesivir în combaterea simptomelor Covid nu sunt clare
Image source: 
Shutterstock

Cu toate acestea, SUA a cumpărat aproape toată oferta, producătorul Gilead donând o parte și Coreei de Sud.

Interferonul beta este o proteină pe care organismul o produce în mod normal pentru a reduce inflamațiile. Este utilizat ca tratament pentru scleroza multiplă.

Compania britanică Synairgen livrează medicamentul direct la plămânii pacienților Covid-19 folosind un aparat de aerosoli.

Testele inițiale sugerează că tratamentul reduc șansele unui pacient din spital de a dezvolta o formă severă, dar acum sunt necesare studii clinice mai mari.

Sunt medicamentele HIV eficiente?

NU.

Lopinavir/ritonavir
Lopinavir/ritonavir nu s-au dovedit eficiente împotriva Coronavirus
Image source: 
DR P. MARAZZI / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Un cuplu de medicamente numite Lopinavir și Ritonavir sunt medicamente antivirale care împiedică multiplicarea virusului HIV. 

S-a discutat mult și chiar și studiile timpurii de laborator sugerează că ar putea fi eficiente și împotriva Coronavirus.

Cu toate acestea, procesul de recuperare din Marea Britanie a arătat că sunt ineficiente și OMS a scos medicamentele din procesul lor de solidaritate.

Medicamentele contra malariei pot opri Coronavirus?

Din nou NU.

Prestigioasa revistà The Lancet estimeazà drept ineficient si periculos tratamentul cu hidroxiclorochinà contra bolii Covid-19
Prestigioasa revistà The Lancet estimeazà drept ineficient si periculos tratamentul cu hidroxiclorochinà contra bolii Covid-19
Image source: 
GEORGE FREY / AFP

Clorochina și medicamentul aferent, hidroxiclorochina, pot avea proprietăți antivirale și imunizante.

Medicamentele au fost lansate ca potențiale terapii Coronavirus, în mare parte din cauza afirmațiilor făcute de președintele Statelor Unite Donald Trump și pentru că testele de laborator timpurii au arătat că pot inhiba Coronavirus.

Cu toate acestea, studiul de Recuperare din Marea Britanie a constatat că hidroxiclorochina nu funcționează ca tratament pentru Covid-19 și OMS a încetat testarea medicamentului.

Sângele supraviețuitorilor poate trata Coronavirus?

Persoanele care supraviețuiesc unei infecții ar trebui să aibă în sânge anticorpi care pot ataca virusul.

Plasma terapie
Terapia cu plasmă de la bolnavi vindecați este una dintre variantele de tratament Covid

Ideea este de a extrage plasma sanguină (partea care conține anticorpi) de la cei care s-au recuperat. Această "plasmă convalescentă" este apoi administrată unui pacient bolnav ca terapie.

Abordarea s-a dovedit că funcționează și în alte boli, dar nu încă în Coronavirus.

Când vom avea un tratament?

Este posibil să nu obținem niciodată o "vindecare" pentru Coronavirus. Nu avem una pentru gripă sau răceala comună sau alte infecții similare.

Covid-19
Pe tot globul cercetătorii caută noi tratamente împotriva Covid-19
Image source: 
AFP

Cu toate acestea, există acum un singur tratament care funcționează și altele care arată promițătoare.

Medicii testează medicamente care au fost deja dezvoltate și se știe că sunt suficient de sigure pentru a fi utilizate, astfel încât mai multe rezultate ale studiilor ar putea fi ob'inute relativ curând.

Acest lucru contrastează cu studiile pentru vaccinuri (care protejează împotriva infecției, mai degrabă decât tratarea acesteia), unde cercetătorii încep de la zero.

Unele medicamente experimentale complet noi pentru Coronavirus sunt, de asemenea, testate în laborator, dar nu sunt încă pregătite pentru teste umane.

De ce avem nevoie de un tratament?

Cel mai evident motiv pentru a dori un tratament este acela că va salva vieți, dar ar putea permite și ridicarea restricțiilor, precum carantina și distanțarea socială.

Bolnav cu Covid la terapie intensivă
Tratamentele medicale ar preveni copleșirea departamentelor de terapie intensivă cu pacienți
Image source: 
Getty Images

Un tratament eficient ar face, în esență, Coronavirus o boală mai ușoară.

Dacă s-ar evita ca persoanele care au fost admise la spital să aibă nevoie de ventilație medicală, atunci ar exista un risc mai mic de a fi copleșire a departamentelor de terapie intensivă, astfel încât controlul asupra vieții oamenilor să nu fie la fel de strict.