Cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată

univers.png

Captură de ecran din harta 3D a Universului, publicată la 19 iulie 2020 de Institutul Politehnic Federal din Lausanne
Sursa imaginii: 
Institutul Politehnic Federal din Lausanne via AFP via France24

După o colaborare de mai bine de 20 ani a câteva sute de oameni de știință de la aproape treizeci de instituții diferite din lume, s-a realizat cea mai mare hartă 3D a Universului de până acum.

O echipă de astrofizicieni din toată lumea au publicat, luni, 20 iulie, cea mai mare hartă de până acum în 3D a Universului după analizarea a mai bine de patru milioane de galaxii și de quasari, mai exact obiecte ultraluminoase, care emit o energie colosală.

„Această realizare ne oferă într-un mod simplu istoria completă a expansiunii Universului de până acum”, a subliniat unul dintre cercetători, Will Percival de la Universitatea din Waterloo.

Harta a fost întocmită după ultimul sondaj cosmologic de la SDSS (Sloan Digital Sky Survey), intitulat ”The extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey” (eBOSS), realizat cu ajutorul unui telescop din New Mexico, SUA.

Datorită numeroaselor cercetări făcute de-a lungul timpului cu privire la teoria Big Bang, precum și observațiilor asupra luminii reziduale (o radiație puțin luminoasă lăsată în urmă de Big Bang), primele stadii ale Universului sunt relativ bine cunoscute de către cercetători.

 

 

Filamente de materie și goluri, premisele Universului

Studiile realizate asupra galaxiilor și măsurarea distanței au asigurat o bună înțelegere a expansiunii Universului care s-a produs în cursul ultimelor miliarde de ani.

„Cu toate acestea, au rămas niște informații lipsă între începutul Universului și perioada de acum”, a explicat Kyle Dawson de la Universitatea din Utah și unul dintre coordonatorii proiectului.

„În 2012 am lansat proiectul eBOSS având ideea de a produce o hartă 3D completă a Universului utilizând pentru prima dată noi emițătoare, anume galaxiile care formează în mod activ stele și quasari”, explică Jean-Paul Kneib, astrofizician la Institutul Politehnic Federal din Lausanne.

Harta arată filamente de materie și goluri care definesc structura Universului de la începuturi, când Universul avea ”doar” 380 000 ani.

În ceea ce privește partea hărții care reprezintă Universul așa cum era acum șase miliarde de ani, cercetătorii au analizat galaxiile cele mai vechi și cele mai roșii. Pentru epocile mai îndepărtate, aceștia s-au concentrat pe galaxiile cele mai galbene și albastre.

Energie neagră și accelerarea expansiunii Universului

Pentru a se întoarce și mai mult în timp, anume acum 11 miliarde de ani, aceștia au utilizat quasarii- galaxiile a căror gaură neagră supermasivă din centrul lor a devenit foarte luminoasă datorită materiei absorbite.

Harta arată că la un moment dat expansiunea Universului s-a accelerat și de atunci continuă să se accelereze. Această accelerare pare că s-ar produce, conform specialiștilor, datorită prezenței energiei negre, un element invizibil care se integrează în teoria generală a relativității a lui Einstein, dar a cărei origine nu este încă pe deplin înțeleasă.

Astrofizicienii știu de mai mulți ani că Universul se extinde dar încearcă să măsoare viteza exactă a acestei expansiuni.

Comparând observațiile făcute de programul eBOSS cu studiile realizate până în prezent cu privire la primele stadii ale Universului, cercetătorii au constatat un decalaj de viteză.

Cea general admisă în prezent din „legea lui Hubble” este cu 10% mai lentă decât valoarea calculată, a detaliat Institutul Politehnic Federal din Lausanne, menționând faptul că până în prezent nu există nicio explicație.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24