Care sunt animalele vulnerabile la Covid19? (Revista Science)

pisica.png

Image source: 
pixabay.com

Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, însă câinii nu ar fi vulnerabili în mod special la acesta, rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători chinezi și publicat miercuri de revista Science, transmite Reuters.

Scopul studiului (care poate fi consultat aici) a fost acela de a identifica animalele vulnerabile, pentru ca ele să poată fi folosite pentru testarea vaccinurilor experimentale create în vederea combaterii pandemiei.

Cercetările, efectuate în China în ianuarie şi februarie, au relevat că pisicile şi dihorii sunt extrem de vulnerabili la acest virus.

S-a descoperit că pisicile se pot infecta reciproc prin picături de secreţii respiratorii. Pisicile infectate prezentau urme de virus în gură, nas şi intestinul subţire. În plus, puii de pisică expuşi la virus au prezentat leziuni importante la nivelul plămânilor, nasului şi gâtului.

"Monitorizarea SARS-CoV-2 la pisici ar trebui luată în calcul, fiind un adjuvant la eliminarea COVID-19 la oameni", au scris autorii cercetării.

Aceștia spun că şi dihorii se pot infecta cu SARS-CoV-2, denumirea ştiinţifică a virusului care provoacă boala COVID-19, dar câinii, puii, porcii şi raţele nu ar fi capabili să contracteze virusul.

Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit la oameni de la lilieci.

Cu excepţia câtorva infecţii raportate la pisici şi câini, nu au existat dovezi solide conform cărora animalele de companie ar fi purtătoare ale virusului.

Un tigru de la Zoo Bronx din New York, care a dezvoltat o tuse uscată şi pierderea poftei de mâncare după contactul cu un îngrijitor infectat, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, duminică.

La dihori, virusul a fost identificat în tractul respirator superior, dar nu a cauzat simptome grave.

În cazul câinilor, testele cu anticorpi au demonstrat că aceştia au un risc mai mic de a contracta virusul, în timp ce la porcii, găinile şi raţele cărora li s-a inoculat virusul nu a fost identificată nicio urmă a acestuia.

"Este interesant, însă nu foarte surprinzător, deoarece odată cu epidemia SARS iniţială, pisicile civetă au fost implicate ca fiind unul dintre vectorii care ar fi putut transmise virusul la oameni", a explicat Daniel Kuritzkes, directorul departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Statele Unite, citat de Reuters.

"Ceea ce oferă aceste date este o bază pentru recomandarea ca persoanele care au COVID-19 să se distanţeze nu doar de ceilalţi membri ai familiei, ci şi de animalele lor de companie, pentru a nu le transmite virusul, în special în cazul pisicilor şi al altor feline", a spus el.

OMS a anunţat miercuri că lucrează în colaborare cu partenerii săi pentru a analiza cu mai multă atenţie rolul animalelor de companie în această criză sanitară.

În baza dovezilor obţinute până în prezent, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat într-o conferinţă de presă: "Nu credem că ele joacă un rol în transmisie, dar estimăm că ar fi capabile să fie infectate de la o persoană infectată".

Mike Ryan, directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a îndemnat oamenii să nu se răzbune pe animalele de companie în contextul epidemiei de COVID-19: "Sunt fiinţe cu drepturi depline şi merită să fie tratate cu bunătate şi respect. Sunt victime, la fel ca noi".