Celyad: miracolul belgian împotriva cancerului

67cfb4e7fac717ab8cbd0341aa5d7007.jpg

Celyad
In timp ce UE se bate cu pumnul în piept, cercetarea care da roade nu foloseste bani europeni
Image source: 
Celyad

UE a lansat de curând un plan de acțiune împotriva cancerului, o operațiune de comunicare destul de reușită care sincronizată cu Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, ne face să credem că și europenii au un cuvânt de spus în materie. Adevărul este că pentru perioada bugetară următoare, UE tot nu va aloca mai multi bani cercetării prin urmare Europa tot nu este un lider în domeniu. In Belgia, însă, laboratoarele de biologie celulară Celyad au pus la punct un tratament revoluționar fără a beneficia de niciun sprijin din partea Uniunii.

Undeva în plină regiune valonă, în Belgia, un nou actor al cercetării medicale și-a făcut de curând apariția și el a adus o revoluție în domeniul combaterii cancerului: terapia imunologică. 

Celyad, finanțat de acționari privați , a reușit din 2015 să adune suficiente fonduri pentru a-și dezvolta proiectele, deși în 2019 s-a crezut că laboratorul va fi nevoit să -și închidă activitatea. 

Dar bani se găsesc și ei nu provin din fonduri europene. Recent cotat în bursă, In noiembrie 2019, Celyad a anunțat că a reușit să strângă aproape 45 de milioane de euro din emiterea de acțiuni pe piața europeană și americană. Laboratorul de terapie celulară s-a pus astfel la adăpost pâna în 2021. 

Terapia aceasta bazată pe dezvoltarea celulelor stem, a fost deja aplicată cu succes în tratarea diferitelor tipuri de leucemie și a cancerului de sân. Există unele protocoale și pentru cancerul de plămân, în funcție de stadiul de gravitate al bolii. 

Tratamentul este eficient și mai puțin greu de suportat întrucât nu este deloc invaziv. Se vorbește astfel despre o terapie care vizează doar celulele canceroase, fără a le ataca pe cele anexe, și care astfel este mult mai ușor de suportat.

Celyad lucrează în cooperare cu diverse spitale universitare din Belgia, ca St Pierre de la Liège și Bruxelles unde tratamentele experimentale au fost efectuate. 

Laboratorul se află însă mai departe în prima fază de testare a tratamentelor, care au adus rezultate îmbucurătoare la sfârsitul anului 2018, dar se ferește de o glorie prematură. 

Testele medicale sunt bine gândite și încadrate astfel încât riscul pentru pacienți să fie extrem de redus, precizează directoarea adjunctă Anne Moore.  

Riscul financiar pe care Celyad si-l asumă este însă foarte mare, lucru de care atât laboratorul cât și acționarii sunt perfect conștienți. Acesta a fost expus în diferite rânduri de președintele Celyad, Christian Homsy. 

Diferitele tipuri și stadii de cancer pe care s-au făcut testele ca și diferitele răspunsuri posibile la tratament sunt încă pe cale de a fi analizate de Celyad care nu promite că ele pot fi repetate cu succes sau că pot constitui un succes de durată. 

De aceea, cercetătorii belgieni sunt vigilenți și afirmă că nu au depășit încă stadiul 1 al cercetării, dar ei aduc totuși o speranță pentru dezvoltarea tratamentelor revoluționare. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan